Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

20091203 Συνέχιση συνεργασίας «στο πνεύμα 1999 - 2004»

Συνέχιση συνεργασίας «στο πνεύμα 1999 - 2004»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009 07:00
335 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1750055


Τη βούλησή τους να συνεχιστεί η ελληνοτουρκική συνεργασία «στο πνεύμα του 1999 - 2004», εξέφρασαν, στέλνοντας ένα «μήνυμα ειρήνης», οι δύο πλευρές, κατά τη συνάντηση που είχαν, χθες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου.

H τουρκική πλευρά διά του κ. Νταβούτογλου έθεσε την πρόταση για την ανάπτυξη ενός μοντέλου πολυμερούς συνεργασίας.
Από τις δηλώσεις που έγιναν -και όπως υποστηρίζει και η τουρκική πλευρά- προκύπτει ότι η Αθήνα έδωσε μια προφορική απάντηση στην επιστολή Ερντογάν προς τον Ελληνα ομόλογό του, ενώ η γραπτή απάντηση θα αποσταλεί, όπως ανακοινώθηκε, «μέσα σε λίγες μέρες».

Ειδικότερα, η Αθήνα δήλωσε έτοιμη για διάλογο μόνο για την υφαλοκρηπίδα, σε επίπεδο διερευνητικών επαφών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την προσδοκία ότι μπορεί να γίνει γρήγορα ρύθμιση και, αν χρειαστεί, μέσω προσφυγής στη Χάγη.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για εντατικοποίηση της συνεργασίας σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

Η τουρκική πλευρά έθεσε την πρόταση που διατύπωσε στην επιστολή του ο Ταγίπ Ερντογάν- για την ανάπτυξη ενός μοντέλου μοντέλο πολυμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς «χαμηλής διπλωματίας» (όπως, μεταφορές, υγεία, περιβάλλον κ.ά.), την οποία η ελληνική πλευρά είπε ότι εξετάζει.

Επίσης, η ελληνική πλευρά επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

«Τονίσαμε ότι οι υποχρεώσεις προς τα κράτη - μέλη πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά η πορεία προς την Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει και αυτό θα βοηθήσει και την προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας.

Σε σχέση με το επικείμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο και μια ενδεχόμενη κίνηση καλής θέλησης για το Κυπριακό, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι αυτό που συζητήθηκε είναι «ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να μπορέσουν να διαπραγματευτούν ελεύθερα και να συμβάλουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στη συνέχιση της διαδικασίας».

Τέλος, σχετικά με την πρακτική υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, η Ελλάδα δήλωσε διατεθειμένη να παράσχει τεχνοκρατική υποστήριξη, όπως το έχει κάνει στο παρελθόν, με κοινή ομάδα εργασίας, ενώ το ενδεχόμενο μιας δεύτερης συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν, για την οποία εξεδήλωσε επιθυμία ο Τούρκος πρωθυπουργός, παραπέμφθηκε σε πιο κατάλληλο χρόνο.

«Θα γίνει, όταν θα είμαστε καλά προετοιμασμένοι και θα έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι απτό», είπε ο κ. Δρούτσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου