Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Σαφή μηνύματα Παπούλια προς Αγκυρα και Σκόπια

Σαφή μηνύματα Παπούλια προς Αγκυρα και Σκόπια

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009 07:00
364 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1750625


Νέα, αυστηρά και σαφή μηνύματα στην Αγκυρα και τα Σκόπια έστειλε από την Πράγα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μηνύματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία εν όψει και των διεργασιών στην Ε.Ε. για την προώθηση της ένταξης της Τουρκίας και των Σκοπίων στην Ένωση.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις για την Τουρκία», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις για την Τουρκία», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «αν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν (στο θέμα του ονόματος) θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι».

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε απαισιόδοξος στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος».

Ο κ. Καρ. Παπούλιας σημειώνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε. και διευκρινίζει ότι είναι ένα από τα παράδοξα που συναντάμε πολλές φορές, αλλά έχει μία λογική, καθώς αν κάποτε πετύχει η Τουρκία να γίνει ισότιμο μέλος της Ε.Ε., τότε μία σειρά προβλήματα που έχουμε σήμερα, ίσως να μην τα έχουμε.

Υπογραμμίζει ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Τουρκία σε σχέση με την Ε.Ε., σημειώνοντας ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε.

«Και βέβαια, η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να τα επιλύσει. Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκπτώσεις για την Τουρκία, τη στιγμή που ζητήσαμε από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να εκπληρώσουν όλες τις αυστηρές υποχρεώσεις και τους όρους που τους έθεσε η Ε.Ε.», ξεκαθάρισε ο κ. Κάρολος Παπούλιας.

Στο ερώτημα της εφημερίδας «Πράβο» αν βλέπει κάποια σημεία βελτίωσης στις σχέσεις με την ?γκυρα, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «κάποιοι βλέπουν την Τουρκία από την άποψη του σημαντικού στρατηγικού ρόλου της. ?λλοι, την κρίνουν βάσει των εμπορικών ευκαιριών που προσφέρει, επειδή η τουρκική αγορά είναι μία καλή αγορά για τα εμπορεύματά τους. Βεβαίως, θα έλεγα ότι δεν κλείνουν το ένα μάτι, κλείνουν και τα δύο μάτια για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. χωρίς να έχει εκπληρώσει τους όρους που της έχουν τεθεί».

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε την ηγεσία του γειτονικού κράτους ότι τηρεί αδιάλλακτη στάση και επί της ουσίας επεκτατική πολιτική εις βάρος της Ελλάδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου