Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Διευκολύνουν την Τουρκία να... διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις

Διευκολύνουν την Τουρκία να... διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 07:00
312 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1748122


Η αυξημένη κινητικότητα, που παρατηρείται γύρω από τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ενισχύει τα σενάρια για αναβολή της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2010, προκειμένου να μη διαταραχτεί η πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.



Ο κ. Αναστασιάδης προτείνει αναβολή αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής.
H πρόταση αυτή περιλαμβάνεται, εξάλλου, στην πολιτική διακήρυξη του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Αναστασιάδη, την οποία ενέκρινε, προχθές, το συνέδριο του κόμματος. Ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού, η διακήρυξη αναφέρει ότι πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών και όχι το αποτέλεσμα επιβολής εκ των έξω και επαναβεβαιώνει την εμμονή του κόμματος σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με βάση τις συμφωνίες.

«Μια τέτοια ομοσπονδία πρέπει να αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα», αναφέρει η διακήρυξη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, η Βρετανία υποβαθμίζει σταδιακά τη στρατιωτική της βάση στη Δεκέλεια, κοντά στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, στη βάση της Δεκέλειας βρίσκεται πια μόνο το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για την ασφάλεια και τη λειτουργία ζωτικών εγκαταστάσεων, όπως είναι ο σταθμός ηλεκτρονικής παρακολούθησης στον Αγιο Νικόλαο, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Οι Βρετανοί, σύμφωνα πάντα με το ΡΙΚ, επικαλούνται για την ενέργειά τους λόγους ασφάλειας και οικονομίας, παράλληλα με την ανάγκη επιδιόρθωσης των μονάδων διαμονής των στρατιωτών στη βάση Δεκέλειας, εργασία που θα απαιτήσει χρονικό διάστημα μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες, ο Βρετανός ύπατος αρμοστής στη Λευκωσία, Πίτερ Μίλετ, δήλωσε ότι η Βρετανία μειώνει το στρατιωτικό προσωπικό στη βάση Δεκέλειας για οικονομικούς και μόνο λόγους. Ειδικότερα, είπε ότι για τη βρετανική ύπατη αρμοστεία δεν υφίσταται θέμα υποβάθμισης των Βάσεων και πρόσθεσε πως όσα ακούγονται «με κανέναν τρόπο δεν συνδέονται με τη βρετανική πρόταση για επιστροφή του μισού σχεδόν εδάφους των Βάσεων μετά τη λύση του Κυπριακού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου