Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ε.Ε.: 17 + 9 οι χώρες υπέρ της νέας συνθήκης

Σε απομόνωση η Βρετανία

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011 14:22
Τελευταία Ενημέρωση : 09/12/2011 20:13
Ετοιμες να συμμετάσχουν μαζί με τους 17 της ευρωζώνης στις διαδικασίες διαμόρφωσης της νέας διακυβερνητικής συνθήκης για μία στενότερη δημοσιονομική ένωση, δηλώνουν εννέα από τις δέκα χώρες-μέλη της Ε.Ε. εκτός της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με νέο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μόνη χώρα που δεν συντάσσεται με το σχέδιο δημοσιονομικής ένωσης παραμένει η Βρετανία, η οποία βρίσκεται πλέον ακόμα πιο απομονωμένη στο εσωτερικό της Ε.Ε.
«Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και τη Σουηδίας έδειξαν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους όπου αυτό είναι απαραίτητο», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων.
Προηγήθηκε η κοινή δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης για μία ισχυρότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
«Αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε μαζί τις τρέχουσες δυσκολίες, σήμερα συμφωνήσαμε σε ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σε έναν σημαντικά ισχυρότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι «17».
Τι προβλέπει το σύμφωνο
Εκ των βασικών στοιχείων του νέου δημοσιονομικού κανόνα στον οποίο συμφώνησαν οι «17», είναι η πρόβλεψη για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, με το διαρθρωτικό έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Ο κανόνας θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των χωρών μελών σε συνταγματικό –ή ανάλογο- επίπεδο, και θα περιλαμβάνει αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση παράβασης. Τις βασικές αρχές θα ορίσει η Κομισιόν ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εποπτεύει την υιοθέτησή τους στο εθνικό δίκαιο. Οι κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν στα ελλείμματα θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο η Κομισιόν να ελέγχει τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών.
ΕSM
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν μεταξύ άλλων και στην επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM). Ο μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία μόλις τον επικυρώσουν τα κράτη μέλη που θα αντιπροσωπεύουν το 90% των δεσμευθέντων κεφαλαίων και κοινός στόχος, όπως σημειώνεται, είναι να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012. Οι «17» δηλώνουν επίσης έτοιμοι να διασφαλίσουν τη δανειοδοτική δυνατότητα του Μηχανισμού στα 500 δισ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται οι χώρες της ευρωζώνης και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα εξετάσουν –και θα επιβεβαιώσουν μέσα σε δέκα μέρες- την πρόβλεψη για επιπρόσθετους πόρους προς το ΔΝΤ ύψους 200 δισ. ευρώ με τη μορφή διμερών δανείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια πόρων του Ταμείου για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Προκειμένου τέλος να διασφαλιστεί ότι το ΕSM θα είναι σε θέση να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις σε κάθε πιθανή περίπτωση, οι κανόνες ψηφοφορίας στο Μηχανισμό θα αλλάξουν για να συμπεριλάβουν μία διαδικασία εκτάκτου ανάγκης. Ο κανόνας της ομοφωνίας θα αντικατασταθεί με την ενισχυμένη πλειοψηφία του 85% σε περίπτωση που η Κομισιόν και η ΕΚΤ κρίνουν ότι απαιτείται επείγουσα απόφαση για παροχή οικονομικής βοήθειας και ότι απειλείται η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία διατηρούν το δικαίωμα βέτο, καθώς η συμμετοχή τους στον ESM ξεπερνά το 15%.
Η ΕΚΤ τη διαχείριση
Tη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «Η ΕΚΤ θα διαχειρίζεται το ΕFSF και τον ΕSM», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πρότασης του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Υπήρξε μια πρόταση του κ. Ντράγκι να θέσουμε την ΕΚΤ στην υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Ταμείου και σκεφθήκαμε ότι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα (...) Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο Ταμείο», εκτίμησε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Ιδιώτες πιστωτές
Το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις αποκλείεται, καθώς ήδη η περίπτωση της Ελλάδας προκάλεσε τεράστια ανασφάλεια στις αγορές και στους επενδυτές. Σε περιπτώσεις χρεοκοπίας θα ισχύουν μελλοντικά οι κανόνες του ΔΝΤ.
Ευρωομόλογο
Τέλος, δεν υπήρξε απόφαση για το θέμα του ευρωομολόγου δεδομένης της απόλυτης αντίθεσης του Βερολίνου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Καταλήγοντας, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης καλωσορίζουν τα μέτρα που έλαβε η Ιταλία και «τη δέσμευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με τη στήριξη όλων των κομμάτων, για πλήρη εφαρμογή του προγράμματός της», καθώς επίσης, τη σημαντική πρόοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στην εφαρμογή των προγραμμάτων τους.
Ικανοποιημένη η Μέρκελ
Σε δηλώσεις της μετά τη Σύνοδο η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για μια συνεργασία η οποία «απέφερε καρπούς» για τη διάσωση του ευρώ.
«Σίγουρα μερικές φορές υπάρχουν παράπονα» αναγνώρισε σε σχέση με την κριτική στην Ευρώπη κατά της προσέγγισης του γαλλογερμανικού άξονα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2105102

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου