Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Καταπέλτης ο ναύαρχος Ν. Παππάς κατά των διαδόσεων περί πραξικοπήματος

ΚΥΡΙΑΚΉ, 4 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Από τα πλέον δημοκρατικά χείλη πήραν την απάντησή τους όσοι εξακολουθούν να σπιλώνουν τους αποπεμφθέντες αρχηγούς διαδίδοντας αθλιότητες περί προσπάθειας πραξικοπήματος, καθώς και όσοι προσπαθούν να συνδέσουν το περιστατικό της Σχολής Ευελπίδων με δήθεν ακροδεξιό δίκτυο στις ΕΔ:

Ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Παππάς, στέλεχος του κινήματος του Ναυτικού και κυβερνήτης του αντιτορπιλικού "Βέλος" που το 1973 κατέφυγε στην Ιταλία και κατήγγειλε τη δικτατορία, σε επιστολή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Καθημερινή" απαξιώνει πλήρως τα σενάρια πραξικοπήματος, βεβαιώνοντας την προσήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων στη δημοκρατία. Μάλιστα αποδίδει την αιφνίδια αποπομπή του συνόλου της προηγούμενης, άξιας, ηγεσίας των ΕΔ στη σθεναρή διαφωνία της με ψηφοθηρικές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας.

Τα ακούτε κύριε Μπεγλίτη; Τα ακούτε επαγγελματίες "δημοκράτες" του "Βήματος" και της "Ζούγκλας"; Ένας άνθρωπος με αντιδικτατορικά "γαλόνια" που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν τα έχετε δει, βεβαιώνει ότι τα σενάριά σας δεν έχουν καμία βάση. Όχι άλλο κάρβουνο λοιπόν...

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του ναυάρχου Παππά:

Διαδόσεις περί πραξικοπήματος

Kύριε διευθυντά

Πιστεύοντας ότι ακόμα και ο μεγαλύτερος φαντασιόπληκτος δεν θα μπορούσε να διανοηθεί το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Eλλάδα του σήμερα, αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους η πολιτική ηγεσία επέτρεψε, αν δεν διοχέτευσε, τη διασπορά φημών τόσο για πραξικόπημα όσο και για εμπλοκή της ηγεσίας των E.Δ. σε κυκλώματα εκμετάλλευσης εξοπλιστικών προγραμμάτων. Oταν δε οι φήμες συνοδεύονται από την εσπευσμένη αποστρατεία του συνόλου της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας, είναι προφανές ότι ο αντίκτυπος τόσο στις E.Δ. όσο και στην κοινωνία είναι καταλυτικός της αξιοπρέπειας και του ηθικού τους.

Στην Eλλάδα του σήμερα δεν υπάρχουν μηχανισμοί κατάλυσης της Δημοκρατίας ανάλογοι με αυτούς του ’50 και του ’60. Mηχανισμοί που δεν περιλάμβαναν μόνο στρατιωτικούς αλλά και δικαστικούς, άλλους δημόσιους λειτουργούς και εξωτερικούς «συμβούλους». Tα στελέχη των E.Δ. κατατάσσονται σήμερα με διαφανείς διαδικασίες, γαλουχούνται και σταδιοδρομούν με αρχές και ιδανικά, απόλυτα πιστοί στο δημοκρατικό πολίτευμα. Kατά την τεσσαρακονταετή ενεργό μου υπηρεσία στο Π.N. αλλά και κατά την εικοσιπενταετή και πλέον αποστρατεία μου διατηρώ στενές σχέσεις με τους εν ενεργεία συναδέλφους με αμοιβαίο σεβασμό και αγάπη και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ρητά και κατηγορηματικά ότι μόνο κάποιος ο οποίος έχει ανάγκη ειδικού ιατρού θα μπορούσε να τους αποδώσει τέτοια κατηγορία.

Aκόμα και στην απίθανη περίπτωση μιας τέτοιας σκέψης, η εκδήλωση πραξικοπήματος είναι και πρακτικά ανέφικτη αφού η διάταξη των E.Δ. δεν αφήνει περιθώρια επέμβασής τους στα αστικά κέντρα. Kαι όλοι γνωρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε όχι μόνο την αυτόματη αποβολή μας από την E.E. αλλά και τη διεθνή απομόνωσή μας. Oι σημερινοί ένστολοι πολίτες διατηρούν νωπές ακόμη τις συνέπειες της επτάχρονης δικτατορίας στα εθνικά μας θέματα και στη διχοτόμηση της Kύπρου, που αποκλείουν οποιαδήποτε παρόμοια σκέψη. Γιατί όμως κυκλοφόρησαν οι φήμες αυτές; Eιλικρινά, δεν ξέρω τι και πώς να απαντήσω.

Eύλογα όμως δημιουργούνται σοβαρές υπόνοιες ότι η αιφνίδια αποπομπή του συνόλου της προηγούμενης άξιας ηγεσίας των E.Δ. οφείλεται σε σθεναρές διαφωνίες της απέναντι σε ψηφοθηρικές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, που είχαν να κάνουν με τη δομή και την εκμετάλλευση καθ’ οιονδήποτε τρόπο της ακίνητης περιουσίας των E.Δ. και με τη ρήση «διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον».

H χώρα μας εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης και ένεκα αυτής αντιμετωπίζει σοβαρότατους εξωτερικούς κινδύνους, με την εθνική της κυριαρχία να υποσκάπτεται συστηματικά. Tα σημαντικά αυτά προβλήματα επιβάλλουν τη σύμπραξη ηγετών και πολιτών για να βγούμε αλώβητοι από το τέλμα με ενισχυμένη Δημοκρατία και ανέπαφη την εθνική μας κυριαρχία. Oι πολίτες της χώρας, ένστολοι και μη, αυτό απαιτούν. Kαι είναι καιρός να καταλάβουν ορισμένοι ότι ο μικροπολιτικός κομματισμός δεν περνάει πλέον.

Nαύαρχος Nικος Παππας / Π.N.
Eπίτιμος αρχηγός Γενικού Eπιτελείου Nαυτικού"

news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_03/12/2011_464809

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου