Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Στον αέρα το “κούρεμα”, στον αέρα και η Ελλάδα

Share

Πως συνδυάζεται η αποχώρηση του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο ΔΝΤ κ. Batista με τις απειλές για υποβάθμιση από την S&P, το ελληνικό κούρεμα και την προειδοποίηση του Μπαρόζο ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη;
Κι όμως, κοινός παρονομαστής είναι η διάχυτη πλέον αγωνία της αποτυχίας του PSI plus εξαιτίας της απροθυμίας των ιδιωτών επενδυτών να μπουν στο πρόγραμμα.
Τόσο χθες στη συνεδρίαση του ΔΝΤ όσο και στα ευρωπαϊκά φόρα, εκφράζεται πλέον ανοικτά ο φόβος ότι θα αποτύχει το κούρεμα στο ελληνικό χρέος, κάτι που θα σημάνει αυτόματα την οριστική χρεοκοπία της Ελλάδας και μάλιστα εντός του ευρώ. Στο ΔΝΤ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου, κι αυτό γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποσοστό συμμετοχής στο PSI. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση κατά 100 δισ ευρώ του ελληνικού χρέους δεν είναι καθόλου διασφαλισμένη, όπως δεν είναι διασφαλισμένη και η επόμενη δόση προς την Ελλάδα.
Βασική αιτία της ρευστότητας που επικρατεί είναι το παζάρι που γίνεται για το επιτόκιο των νέων ομολόγων. Οι τράπεζες ζητούν πάνω από 8%, η Ελλάδα ζητά 4%-4,5%, κι εκεί σκαλώνει η όλη δουλειά.
Την ίδια στιγμή, η αποχώρηση του Βραζιλιάνου από τη συνεδρίαση του ΔΝΤ φέρεται να έγινε ακριβώς γιατί ο ίδιος θεωρεί μη ρεαλιστικό το στόχο για το PSI.
Μάλιστα, η κατάσταση έρχεται να γίνει χειρότερη μετά τις απειλές της S&P για υποβάθμιση τόσο των ευρωπαϊκών οικονομιών όσο και του EFSF. Από τις απειλούμενες με υποβάθμιση χώρες θέλει η Ελλάδα να πάρει τη βοήθεια για να σταθεί στα πόδια, αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.
Οσο το PSI είναι στον αέρα τόσο θα είναι και στον αέρα η ελληνική οικονομία.
Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις Μπαρόζο. Είναι η πρώτη φορά που θεσμικός παράγοντας της Ευρώπης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό δεν πρέπει να μας αφήνει καθόλου αδιάφορους.
«Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε είναι αδιανόητο. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να το εξετάσουμε. Θα ήταν ωστόσο ένα κακό μήνυμα προς τις αγορές αν η ευρωζώνη χάσει ένα από τα μέλη της», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ερωτηθείς αν είναι πιθανή μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα.
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.

10 σχόλια στο Στον αέρα το “κούρεμα”, στον αέρα και η Ελλάδα

  1. Nik the Greek είπε:
    Δεν υπαρχει περιπτωση να μπορεσει η Ελλαδα να πετυχει τον προυπολογισμο που σημερα θα ψηφισουνε Πασοκ-Λαος-και δυστυχως για εμας η ΝΔ.
    Και πραγματικα δεν παραξενευετε κανεις σας για ποιο λογο κοπτονται οι Ευρωπαιοι να υπογραψουνε στην βουλη τα 3 κομματα τον προυπολογισμο?
    Αφου ολοι γνωριζουνε πως δεν υπαρχει περιπτωση να υλοποιηθει αυτο το εκτρωμα προυπολογισμος….Και ο Μπαροζο για πρωτη φορα μιλησε πιο ανοιχτα..Αν η Ελλαδα δεν υλοποιησει τους στοχους,τοτε ΝΑΙ υπαρχει πιθανοτητα να βγει απο την ΕU…..
    Μετα τις χτεσινες δημοσκοπησεις θελω να σας θυμισω οτι….
    Απο την ιδρυση της ΝΔ δεν υπηρχανε ποτε τοσο χαμηλα ποσοστα…οταν μαλιστα απενταντι σου εχεις το Πασοκ το οποιο εχει καταστρεψει την πατριδα εδω και 2 χρονια….Αραγε καλα βαδιζουμε η υπαρχει προβλημα?
    • blue nile είπε:
      Ας όψονται τα κανάλια και οι εφημερίδες της ντροπής. Δυστυχώς επηρεάζουν ακόμα κόσμο. Ευτυχώς λιγότερους.
  2. Orestios είπε:
    Ο Ρομπάις σήμερα πρότεινε την οριστική απόρριψη της συμφωνίας της 26ης Οκτώβρη.
  3. Nikos Draxma είπε:
    Ο καζακης ειπε σημερα στο contra οτι τα τοκοχρεωλυσια για το 2012 φτανουν το αστρονομικο ποσο των 64 δις , οταν τα εσοδα του κρατους στην πιο αισιοδοξη προβλεψη δεν θα περασουν τα 45 δις ( περσυ 49 δις ) – ραγδαια μειωση της καταναλωσης
    Και ολους τους Δ/Υ να αφησουμε απληρωτους για ενα χρονο δεν βγαινουν τα νουμερα
    Επειδη η κοροιδια και η παραμυθα περι ισχυρου ευρω και επιτυχια της συμφωνιας της 26 οκτωβριου εχει τραβηξει παρα πολυ , οι εθνικες κυβερνησεις (εκτος εε) και οι οικοι αξιολογησεις λενε τα αυτονητα
    Κουρεμα χρεους πανω απο 75% και επιστροφη στην δραχμη ,αυτα οσο και να φωναζουν πολλοι δεν θα τα αποφυγουμε στο τελος
    Τελος ο προυπολογισμος σιγουρης χρεωκοπιας και φτωχειας-δανειακη συμβαση δεν θα εφαρμοστει ποτε , φως φαναρι το καταλαβαινουν και οι πετρες πλεον
    • anonymous είπε:
      Μην πιστεύεις τι λέει ο Καζάκης. Είναι αναξιόπιστος. Ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι έχεις ένα δάνειο χωρίς σταθερές ημερομηνίες εξόφλησης. Έχεις πάρει από την τράπεζα ένα ποσό 20.000 με ετήσιο εισόδημα 15.000. Αυτά τα 20.000 πρέπει να τα επιστρέψεις τώρα. Παλιά πριν την κρίση πόνταρες στην αναχρηματοδότηση. Ότι δηλ. θα δώσεις ότι μπορείς και τα υπόλοιπα θα τα ξαναδανειστείς. Μετά την κρίση δε σου δανείζουν οπότε δε μπορείς να εξοφλήσεις τα 20.000 και να μηδενιστεί το χρέος. Αν όμως το χρέος ήταν σπασμένο σε 5 κομμάτια άνετα θα έδινες 5.000 το χρόνο για να το εξοφλήσεις.
      Αυτή είναι η αναξιοπιστία του Καζάκη. Αποκρύπτει ότι στα επόμενα χρόνια και ειδικά από το 2015 μέχρι το 2020 έχουμε λίγες λήξεις ομολόγων. Απλά τώρα μας έπεσαν όλα μαζεμένα. Σωρευμένα ομόλογα και αδυναμία αναχρηματοδότησης, μερικής ή ολικής.
      Θλίβομαι πραγματικά με τους διάφορους αναλυτές, κυρίως προερχόμενους από την Αριστερά, (Μαριάς, Καζάκης, Βαρουφάκης κλπ.) που μας προέκυψαν τώρα τελευταία και προσπαθούν να μας το παίξουν εθνοσωτήρες. Τους κατατάσσω στην ίδια κατηγορία με κάτι Γιάννους κλπ που μας έφεραν στο σημείο αυτό και τώρα έχουν το θράσος να μας λένε τι να κάνουμε. Η όλη λογική τους συνίσταται στο εξής αριστερό και πρωτότυπο. Δεν πληρώνουμε τίποτε διότι είναι τοκογλυφικά. Αγνοούν όμως ότι τουλάχιστον 100 δις είναι λεφτά δικά σου και δικά μου που τα έχουμε καταθέσει σε ελληνική τράπεζα ή τα έχουμε πληρώσει ως εισφορά σε ασφ. ταμείο. Αγνοούν επίσης ότι ένα μέρος από τα δάνεια έχει επενδυθεί, σε δυστυχώς μη ανταποδοτικά, έργα υποδομής. Δεν αμφισβητώ ότι ένα ποσόν ήταν μίζες και ότι οι δανειστές γνώριζαν ότι τα έργα δεν ήταν πλήρως ανταποδοτικά οπότε έχουν μια σχετική ευθύνη για τα ανωτέρω και ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες διαγραφές. Άλλωστε οι διαγραφές θα γίνουν από τους τόκους. Οι δανειστές θα εγγράψουν ζημίες αν τους δώσουμε μικρότερο τόκο από αυτόν που δίνουν αυτοί στους καταθέτες τους.Οτιδήποτε πάρουν πάνω από τον τόκο που δίνουν στους καταθέτες είναι κέρδος.
      Η σωστή λύση από την αρχή ήταν πολύ απλή. Να γίνει μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως γινόταν πάντα ανεπίσημα μέσω της αναχρηματοδότησης, και να λήξει το θέμα. Ίσως και μια μικρή διαγραφή 10%. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα στο σημείο που μας έφεραν.
      • Γιαννης Ν. είπε:
        Δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο . Δεν τα λένε μόνο κάποιοι Έλληνες (Μαριάς, Καζάκης, Βαρουφάκης κλπ.) αλλά και ξένοι (Γουλφ).
        Η αλήθεια είναι ότι όταν δεν έχεις να πληρώσεις διαπραγματεύεσαι. Θα πεις ότι δε έχεις να πληρώσεις και θα διαπραγματευτείς την αποπληρωμή του κεφαλαίου σε καινούργιες δόσεις. Τις καταθέσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία θα τα εγγυηθείς ως κράτος έτσι κι αλλιώς.
        Αυτή η τακτική της μόνιμης λιτότητας με στόχους που δεν μπορούν να επιτευχθούν δεν οδηγεί πουθενά.
        Αν το 2009 είχαμε χρεοκοπήσει τώρα θα είμασταν στην ανάπτυξη! και μη μου πεις ότι δεν θα σε ξαναδάνιζαν. Αυτό είναι ψέμα. Όλοι θα δάνειζαν για την ανάπτυξη.
        τώρα δεν σε δανείζουν γιατί ανακυκλώνουν χρέος.
  4. Kst είπε:
    Δεν νομιζω οτι θα βγαλει καπου ουτε αυτη η “μεταβατικη” κυβέρνηση ουτε φυσικα η εφαρμογη του προϋπολογισμου ουτε καμια αλλη κυβερνηση..
    Δεν το πιστευω για τον απλουστατο λογο οτι ολοι οι βουλευτες αλλα σκεφτονται, αλλα λενε μεταξυ τους, αλλα λενε σε μας και αλλα στην Ευρωπη…
    Αυτο που εχω καταλαβει απο ολη αυτην την πολυμηνη κινδυνολογια ειναι οτι ολοι θελουν να βγαλουν την ουρα τους απ’ εξω για να επανεκλεγουν φυσικα και το χειροτερο οτι δεν δινουν στον πολιτη ενα οριστικο σχεδιο εξοδου απο την κριση και ενα μελλον για να ελπιζουν και για να σχεδιασουν την ζωη τους σε αυτην την χωρα…
    Το πιο ευκολο ειναι να φορολογουν μισθωτους και να κοβουν συνταξεις ομως μεχρι ποτε? Ποια ειναι η κοκκινη γραμμη??
    Αντι να βαζουν φορους να φτιαξουν ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.. (Μαλλον δεν γνωριζουν οτι η φορολογικη πολιτικη δεν ειναι το μοναδικο εργαλειο μιας κυβερνησης…) Αυτη ειναι η δουλεια τους.. Αν δεν γνωριζουν πως να το κανουν ας κανουν στην ακρη, ας κλεισουν το στομα τους και ας μην μας εκθετουν αλλο… Οποιος ειναι ΑΣΧΕΤΟΣ με την πολιτικη να φυγει… Ολη αυτη η αβεβαιοτητα που προκαλουν στην κοινωνια με τα λογια τους θα τους γυρισει μπουμερανγκ..
  5. Ο Ιθαγενής είπε:
    Αφενός ο προυπολογισμός που σήμερα ψηφίζεται (δυστυχώς και από τη ΝΔ) είναι πλήρως ανεφάρμοστος αφετέρου ας ρωτήσει κάποιος τον υπαλληλάκο των Βρυξελών και ας του υπενθυμίσει κιόλας ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το € ή την Ευρωζώνη αν το αποφασίσουν οι πολίτες της αλλά δεν μπορεί κανένας να την βγάλει….ας τον ρωτήσουν λοιπόν πως θα βγάλει κάποιος μια χώρα από το €; Μπορεί πχ να μην την δανείσει και να καταρρεύσει το € αλλά δεν μπορεί να την βγάλει έξω …παρά μόνο αν αλλάξουν ΟΜΟΦΩΝΑ οι συνθήκες…
  6. Y. είπε:
    Εμείς, πότε θα φωνάξουμε την ίδια ιαχή των στρατιωτών μας στο Β`ΠΠ, σήμερα?
  7. Agriemenos είπε:
    Υπογράφεται το Μνημόνιο 1 τον Μάιο του 2010, μετά από 3 μήνες ανακαλύπτουμε ότι αυτό δεν φτάνει και αποφασίζεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής (αποπληρωμή 110 δισ σε 3 χρόνια ούτε ο μάγος Μάικ Λαμαρ δεν θα μπορούσε να κάνει τέτοιο θαύμα!), μετά από 3 μήνες λένε πως ούτε αυτό φτάνει και αποφασίζουν τη μείωση του επιτοκίου (από το “υψηλό” 6% στο “χαμηλό” 5% !!!!!) μετά από 3 μήνες ανακαλύπτουν πως πάλι δεν είναι αρκετά όλα αυτά και φτάνουμε στη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου η οποία ανάθεμά με κι αν κατάφερε να εφαρμοστεί ποτέ (θνησιγενής, αν και όλοι πανηγύριζαν πως βάλαμε “πάτους” σε βαρέλια για 3 ημέρες). Βρίσκουν και το μαγικό φίλτρο του EFSF αλλά ο δρυίδης υπάρχει μόνο στα κόμιξ του Ουντερζό και στη φαντασία μας! Μετά από 3 μήνες ανακαλύπτουν πως έκαναν λάθος τον Ιούλιο (που ποτέ δεν τέθηκε σε εφαρμογή, αφού δεν ήταν λύση) και την 26η Οκτωβρίου βρήκαν νέα σωτηρία. Μα αν κάθε 3 (τρείς) μήνες ανακαλύπτουν πως τα έκαναν μαντάρα για να σκεφτούν μια ακόμη λύση πιο μαντάρα, ποιός μας λέει ότι αυτή τη φορά θα έρθει η σωτηρία της Ευρωζώνης και όχι μόνο της Ελλάδας?
    Το πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικών προσωπικοτήτων στην ΕΕ. Παλιότερα μπορούσε ένας Μιτεράν, ένας Χέλμουτ Κολ, ένας Ντεγκολ, ένας Ανδρέας Παπανδρέου (ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων) να λάβουν αποφάσεις και οι “αγορές” να αντιδράσουν στις καλές ή κακές ειδήσεις που έβγαζαν οι Σύνοδοι Κορυφής. Τώρα αποφασίζουν οι “αγορές” (ενδεχομένως καθοδηγούμενες και από συμφέροντα γύρω από Μέρκελ-Σαρκοζί) και μετά τα “παιδάκια” της ΕΕ τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις.
    Και για να το κάνω πιο λιανά: αν εγώ είμαι ένας διαχειριστής ενός hedge fund ή ένας trader στη Διεθνή Αγορά Χρήματος και Κεφαλαίου και “επενδύω” καθημερινά δισεκατομύρια ευρώ, βάζοντας τα σήμερα σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αύριο σε Ιταλικά Έντοκα Γραμμάτια και τη μεθεπομένη σε παράγωγα μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων… με νοιάζει αν η Χ ευρωπαϊκή χώρα πάρει σήμερα μέτρα για τη “μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της οικονομίας” (άσε που με τη λιτότητα δεν γίνεται αυτό, αλλά έστω ότι θα γίνει σ’ ένα παράλληλο σύμπαν), Όχι φυσικά! και αυτό γιατί κερδίζω από την οικονομική κρίση, πουλώντας γερμανικά ομόλογα που θα μου αποδώσουν 2,5% σε μια δεκαετία και αγοράζοντας 3μηνα έντοκα γραμμάτια του ιταλικού δημοσίου που θα μου αποδόσουν 6% (18% περίπου στο έτος!). Φυσικά κάποιοι βγάζουν τρελό χρήμα από τη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη και τα λόγια του ΓΑΠ “ότι θα χάσουν τα χρήματά τους όσοι ποντάρουν στην πτώχευση της Ελλάδας” είναι απλα εσωτερική κατανάλωση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου