Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Xωρίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα δύο και επίσημα

09-12-2011 08:14:33
   


Bρετανία και Ουγγαρία κράτησαν ψηλά την σημαία του "ευρωσκεπτικισμού" και των εθνικων συμφερόντων τους, ενώ και η Σουηδία με την Τσεχία δήλωσαν ότι θα πρέπει η συμφωνία να εγκριθεί αποό τα κοινοβούλια των χωρών τους, οπότε είναι βέβαιο ότι το γαλλογερμναικό σύμφωνο δεν θα περάσει από τους 27, αλλά θα γίνει προσάθεια να περάσει από τους 17 της ευρωζώνης.

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, η στάση της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου. Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει: «Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση.»

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε «συμφωνία 17 χωρών» της ευρωζώνης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου την Παρασκευή τα ξημερώματα κ. Νικολά Σαρκοζί υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο 23 χωρών για την ενίσχυση του ευρώ κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι. Οι δύο χώρες που μένουν εκτός της συμφωνίας είναι η Αγγλία και η Ουγγαρία ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από έγκριση των κοινοβουλίων.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμη ότι η ευρωζώνη έθεσε προθεσμία έως τον ερχόμενο Μάρτιο για την έγκριση μιας διακυβερνητικής συμφωνίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στις συνομιλίες συμμετέχουν πλέον οι 17 χώρες της ευρωζώνης χωρίς αυτό να σημαίνει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που έθεσε το Λονδίνο για την αλλαγή της Συνθήκης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=29202&Itemid=172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου