Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΒΗΜΑ - Νέο δημοσιονομικό «Σύμφωνο» με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς - oικονομία

«Μηδενισμό» ελλειμμάτων και επίσπευση του ESM παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο, μέχρι τα μέσα του 2013
Νέο δημοσιονομικό «Σύμφωνο» με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς

Βρυξέλλες

Σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς προβλέπει το νέο δημοσιονομικό «Σύμφωνο» που βρίσκεται υπό επεξεργασία στη Σύνοδο Κορυφής.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, κάνει λόγο για έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ. Οι κυρώσεις για παραβάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.

Παράλληλα, προβλέπεται επίσπευση της λειτουργίας του ESM τον Ιούλιο του 2012, με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ και δυνατότητα λειτουργίας ως τράπεζα. O ESM θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο, μέχρι τα μέσα του 2013. Στο πλαίσιο αυτό, ο ESM θα έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Πηγές του ίδιου πρακτορείου στη γερμανική κυβέρνηση αναφέρουν ωστόσο πως το Βερολίνο αντιτίθεται στις προβλέψεις για τον ESM.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέρει το προσχέδιο, «είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα της ΕΕ και τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο». Προς αυτό το σκοπό, συνεχίζει το προσχέδιο, «συμφωνήσαμε σε ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σε σημαντικά σνισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος».

Στο νέο σύμφωνο, συνεχίζει, οι προϋπολογισμοί «θα είναι κατ' αρχήν ισοσκελισμένοι» με όριο ελλείμματος στο 0,5% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου