Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Τα 5 μεγάλα λάθη του Γ.Παπανδρέου που τον εξανάγκασαν σε παραίτηση

04-12-2011 09:19:08
   


Η σωρεία των εσφαλμένων επιλογών του Γιώργου Παπανδρέου και η αποτυχία του να διαχειριστεί την οικονομική κρίση από την πρώτη στιγμή αποτελούν τις αιτίες που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαναγκάσθη σε παραίτηση.

Οι στενοί του συνεργάτες που εκτιμούν ότι τα «συμφέροντα» οδήγησαν στην έξοδο από το Μαξίμου τον Παπανδρέου, παραγνωρίζουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις, οι οποίες είχαν φουντώσει σε τέτοιο βαθμό, που η κυβέρνηση Παπανδρέου βρισκόταν στη ζωή με ελιγμούς του τύπου «δώστε ψήφο εμπιστοσύνης και θα παραιτηθούμε».

Τότε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απειλούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή και πλέον συνεχίζουν και ζητούν την αποβολή του από την αρχηγία.

Επιγραμματικά, τα κύρια λάθη του Γιώργου Παπανδρέου που τον οδήγησαν στην πτώση είναι τα εξής:

• Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του δημοψηφίσματος προκάλεσε σοκ στο εσωτερικό της χώρας και στην Ευρώπη. Λίγες ημέρες πριν είχε επιτευχθεί η Συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου, είχε εγκριθεί η επόμενη δόση και κανείς δεν περίμενε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα προβεί απροειδοποίητα στην αψυχολόγητη κίνηση ανακοίνωσης ενός δημοψηφίσματος, που κανείς δεν το είχε ζητήσει, προκειμένου να εξυπηρετήσει προσωπικούς σκοπούς. Στην μεγαλύτερη κρίση που περνάει η χώρα από το 1974 και μετά, αποδείχθηκε ότι ο λόγος έπρεπε να δοθεί στον λαό για εκλογές, όχι για δημοψήφισμα.

• Η ταπεινωτική εμφάνισή του στις Κάννες δεν είχε προηγούμενο με κανέναν άλλο ηγέτη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ψεύτικοι ισχυρισμοί του στο υπουργικού συμβούλιο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, ότι είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες είχαν εξοργίσει τους Σαρκοζί και Μέρκελ. Κανείς από τους δύο δεν μπορούσε να κρύψει την οργή του, ακόμα και μπροστά στις κάμερες κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου. Το διεθνές προφίλ που επιμελώς οικοδομούσε ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια, γκρεμίστηκε σε μια νύχτα.

• Η ανικανότητα που επέδειξε να κρατήσει στενούς συνεργάτες δίπλα του. Σταδιακά οι περισσότεροι «κολλητοί» του (Ραγκούσης, Μόσιαλος) τον εγκατέλειπαν και έπαιρναν θέση δίπλα στον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ άλλοι (Παμπούκης, Δρούτσας) δεν ρισκάρουν μια δήλωση υποστήριξης. Σήμερα πολλοί από αυτούς επεξεργάζονται σχέδια δημιουργίας ενός νέου κόμματος προκειμένου να είναι μακριά του...

• Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του να πετύχει έστω και έναν από τους βασικούς στόχους του μνημονίου. Το γεγονός αυτό απογοήτευσε ολόκληρο το λαό, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου έδινε συνεχώς ψεύτικες υποσχέσεις ότι βγαίνουμε από την κρίση, χωρίς όμως ποτέ να κάνει αυτοκριτική και να εξηγήσει γιατί αντί να συμβεί αυτό, η χώρα βυθίζεται ολοένα περισσότερο σε αυτήν.

• Η αποτυχία του να εφαρμόσει την δική του πολιτική, η οποία τον ξεχώρισε από την Νέα Δημοκρατία κατά την προεκλογική, και όχι μόνο, περίοδο (αλλαγή εκλογικού νόμου, πράσινη ανάπτυξη, εξεταστική για την Οικονομία). Η νεωτερικότητα που ευαγγελιζόταν το ΠΑΣΟΚ, κυρίως προεκλογικά, εξαντλήθηκε στον νόμο εναντίον του καπνίσματος, ο οποίος και αυτός σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου