Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

20091215 Ανάφλεξη από τον εξοβελισμό των Κούρδων

Ανάφλεξη από τον εξοβελισμό των Κούρδων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009 07:00
229 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1755133

Συμπλοκές και διαδηλώσεις προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Βίαιες συμπλοκές και διαδηλώσεις προκαλεί στην Τουρκία η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να θέσει εκτός νόμου το κύριο κουρδικό κόμμα της χώρας, ενώ την ανησυχία της για τις εξελίξεις εξέφρασε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέο Αλταφάζ, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου μπορεί να στερήσει την πολιτική εκπροσώπηση ενός σημαντικού αριθμού Τούρκων ψηφοφόρων, αλλά και να έχει επιπτώσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη της Επιτροπής για το γεγονός ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) αρνείται συστηματικά να πάρει σαφείς αποστάσεις από το PKK και να καταδικάσει την τρομοκρατία.

Σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση με βάση τις σχετικές πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας παράλληλα πως η τουρκική νομοθεσία για τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, -ο οποίος επρόκειτο να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο ώστε να συζητηθεί ενδελεχώς η απαγόρευση της λειτουργίας του DTP- απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα.

«Θα τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα εφόσον το έθνος μας είναι ενωμένο και έχει αλληλεγγύη», είπε ο Ερντογάν, στο πρώτο σχόλιό του μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η τουρκική αστυνομία διέλυσε χθες με βίαιο τρόπο μια διαδήλωση περίπου 10.000 ατόμων στο Ντιγιάρμπακιρ και, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου, προέβη σε πολλές συλλήψεις.

Σχόλιο
Και παρ' όλα αυτά τα καμώματα της Τουρκίας η ΕΕ εθελοτυφλεί και έχει μόνον το καρώτο στο χέρι της.
ΣΓΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου