Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

20091217 Αποκρατικοποιήσεις και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Αποκρατικοποιήσεις και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009 07:00
Παναγιώτης Κακούρης, 1118 λέξεις, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1756213


Η κυβέρνηση επιλέγει πιο γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010, θέτοντας πιο φιλόδοξο στόχο για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα εξαγγέλλει και επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με αιχμές την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ικανοποίηση προκάλεσαν στις αγορές -που οδήγησε σε θεματική αποκλιμάκωση των spreads- οι νέες δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για επιπλέον μείωση του ελλείμματος κατά 0,4% του ΑΕΠ, αλλά και η εξαγγελία προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.

Με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, o υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για το έλλειμμα του 2010 τίθεται πλέον στο 8,7% του ΑΕΠ, από 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010 και έναντι 12,7% που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Κάθε μέρα πρέπει να πείθουμε.
Πρόκειται για μια προσαρμογή της τάξης των 4 εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, αντί 3,6% που προέβλεπε το αρχικό πλάνο.

Ο νέος στόχος απαιτεί την εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ, πέραν των αρχικών στόχων, από την αύξηση των εσόδων και την εξοικονόμηση των δαπανών, μέσα από το πακέτο των συμπληρωματικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα.

Δηλαδή, η προσαρμογή του ελλείμματος από το 2009, στο 2010, θα απαιτήσει πλέον την εξοικονόμηση πόρων ύψους περίπου 9,4 δισ. ευρώ, αντί 8,4 δισ. ευρώ, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Η επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής αποδίδεται στην απαίτηση των αγορών για τη λήψη νέων και πιο πειστικών μέτρων, ώστε τεθεί σε σαφή πτωτική πορεία το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Το ένα επιπλέον δισ. ευρώ

Τα πρόσθετα μέτρα (πέραν εκείνων που είχαν γνωστοποιηθεί με τον προϋπολογισμό του 2010) στα οποία στηρίζεται η εξοικονόμηση των πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι:

1. Η τιτλοποίηση των εσόδων από το ΦΜΑΠ, κίνηση η οποία αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην άμεση αύξηση των δημόσιων εσόδων. Το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα έναντι των εσόδων που θα εισπράξει από την επαναφορά του ΦΜΑΠ και την κατάργηση του ΕΤΑΚ.

2. Η φορολόγηση με 90%, των μπόνους των τραπεζικών στελεχών, εφόσον χορηγηθούν.

3. Η ενίσχυση των κινήτρων για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, που θα συμβάλλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

4. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, για την πάταξη του λαθρεμπορίου και ο έλεγχος των υποθέσεων λαθρεμπορίου καυσίμων, διαφθοράς σε νοσοκομεία και γενικά στο Δημόσιο, από την Ελληνική Αστυνομία και όχι από την ΥΠΕΕ.

5. Η περικοπή συνολικά της δαπάνης για επιδόματα στο Δημόσιο κατά 10%.

6. Το κλείσιμο της λειτουργίας του 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό.

7. Το κλείσιμο όλων των γραφείων Τύπου στο εξωτερικό και την ενσωμάτωση των σχετικών υπηρεσιών στις πρεσβείες.

8. Ο περιορισμός μέχρι και κατά το ένα τρίτο των συμβάσεων εργασίας στους περισσότερους τομείς του δημόσιου τομέα.

9. Η μείωση κατά 50% τόσο στις αμοιβές μελών δ.σ. σε ΔΕΚΟ, όσο και στον αριθμό των μελών.

10. Ο καθορισμός ανώτατου ύψους στις αμοιβές διευθυντικών στελεχών σε ΔΕΚΟ και μείωση τουλάχιστον κατά 10% στις αμοιβές που ισχύουν σήμερα για διευθυντικά στελέχη σε ΔΕΚΟ.

11. Η μείωση αποδοχών των υπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων και των βουλευτών.

Τα 8,4 δισ. ευρώ

Γ. Παπακωνσταντίνου: Ο Προϋπολογισμός δείχνει την προσπάθεια για μείωση του ελλείματος.
Το αρχικό πλάνο, που ενσωματώνεται στον προϋπολογισμό του 2010, προέβλεπε μείωση του ελλείμματος της τάξης των 8,4 δισ. ευρώ ή 3,6 μονάδες του ΑΕΠ, από το 12,7% το 2009 στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010.

Η μείωση του ελλείμματος κατά 8,4 δισ. ευρώ ή 3,6% ΑΕΠ θα προκύπτει σχεδόν ισόποσα από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων και συγκεκριμένα:

- 4,5 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ προέρχονται από τα καθαρά έσοδα.

- 4,2 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ από τη μείωση των δαπανών, τα οποία προέρχονται:

- 2,3 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ από τη μείωση των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε προϋπολογισμό.

- 0,5 δισ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ προέρχεται από τη μείωση των δαπανών για παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων.

- 1,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ οφείλεται στη μείωση των δαπανών για προμήθειες νοσοκομείων.

Αποκρατικοποιήσεις ΑΤΕ & ΤΤ

Μιλώντας σε κλειστή εκδήλωση τραπεζών στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, από το οποίο προσδοκά να συγκεντρώσει, το 2010, ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Οπως ανέφερε, το κύριο βάρος της πολιτικής των αποκρατικοποιήσεων θα πέσει στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου θα μειωθεί το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής.

Πρόκειται για στροφή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς μέχρι τώρα, λόγω της κρίσης, απουσίαζε από το οικονομικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2010 το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Αποδεικνύεται όμως από τις πρώτες θετικές αντιδράσεις των αγορών ότι ήταν η κίνηση που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα.

Στην Αγροτική Τράπεζα, το Δημόσιο κατέχει το 77,31% των μετοχών και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου έως το 50+1%, ή και πιο κάτω εφόσον υπάρχει πρόθεση.

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Δημόσιο ελέγχει άμεσα το 34,04% των μετοχών.

Μιλώντας σε κλειστή εκδήλωση τραπεζών στο Λονδίνο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτήθηκε γιατί δεν προχωρεί η κυβέρνηση σε μειώσεις των αμοιβών στο δημόσιο τομέα.

Απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%.

Ωστόσο, επειδή τα επιδόματα αποτελούν το 30%-40% των συνολικών αποδοχών των υπαλλήλων, η περικοπή τους κατά 10% ισοδυναμεί με μείωση των τελικών αμοιβών κατά 4%, παρά και την ισχνή αύξηση του 1,5% που θα χορηγηθεί στους βασικούς μισθούς.

Δάνεια €22 δισ. στο α' τρίμηνο

Εμπροσθοβαρής θα είναι και ο δανεισμός του 2010, αλλά το ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο θα είναι σημαντικά μικρότερο από το φετινό δανεισμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, εντός του πρώτου τριμήνου του 2010, θα υλοποιηθεί το 40% του δανειακού προγράμματος του επόμενου έτους, που έχει προσδιοριστεί στα 55 δισ. ευρώ και προέρχονται από τις λήξεις των χρεολυσίων παλαιών ομολόγων ύψους 22 δισ. ευρώ, τις λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 9 δισ. ευρώ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού που εκτιμάται σε 23 δισ. ευρώ.

Η έκδοση των 40% των ομολόγων, εντός του πρώτου τριμήνου του 2010, σημαίνει ότι θα εκδοθούν τίτλοι αξίας περίπου 22 δισ. ευρώ.

Το ποσό είναι αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με τα 80 δισ. ευρώ, που έφτασε φέτος ο ακαθάριστος δημόσιος δανεισμός, ή στα 72 δισ. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός (μείον τα έντοκα γραμμάτια που εκδόθηκαν και εξοφλήθηκαν εντός του 2009).

Ωστόσο, τα 55 δισ. ευρώ αποτελούν στόχο, που, λόγω των αβεβαιοτήτων στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, το ποσό του τελικού δανεισμού μπορεί να αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος του δανεισμού, για το 2009, ήταν τα 40,7 δισ. ευρώ, αλλά η αξία των συνολικών εκδόσεων τίτλων υπερδιπλασιάστηκε.

«Το χρέος υπό έλεγχο έως το 2012»

Απόλυτα πεπεισμένος ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα αποφέρουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα και ότι Αθήνα επιθυμεί να θέσει το χρέος της υπό έλεγχο έως το 2012, εμφανίστηκε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times».

«Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου