Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

20091216: Ποιες χώρες απειλεί το κρατικό χρέος

Ποιες χώρες απειλεί το κρατικό χρέος

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 16/12/2009 11:33
318 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1755475


Ιδιαίτερα δύσκολο έτος όσον αφορά στο κρατικό χρέος το 2010.
Το κρατικό χρέος αυξάνεται επικίνδυνα σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη Βενεζουέλα να αποτελεί τη χώρα με το πιο ριψοκίνδυνο χρέος στον πλανήτη.

Η κατάταξη της CMA DataVision τοποθετεί τη Βενεζουέλα στην κορυφή του τοπ τεν των χωρών με πιο ριψοκίνδυνο χρέος, με την Ουκρανία να περνά στη δεύτερη θέση, καθώς και οι δύο οικονομίες διατρέχουν κίνδυνο μεγαλύτερο από 50% να κηρύξουν στάση πληρωμής του χρέους τους.

Η Ελλάδα εισήλθε και αυτή στο τοπ τεν καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση με πιθανότητα 17,4% αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους της. Η Βενεζουέλα διολίσθησε σε ύφεση στο τρίτο τρίμηνο και έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στη Λατινική Αμερική.

Η Ουκρανία έχει μία ιδιαίτερα ευάλωτη οικονομία εξαρτημένη από τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ωστόσο, η κρατική εταιρεία της Naftogaz κατάφερε επιτυχώς να αναδιαρθρώσει το χρέος της ύψους 1,6 δισ. δολαρίων στις αρχές Οκτωβρίου.

Ακολουθεί η Αργεντινή στην τρίτη θέση της κατάταξης με πιθανότητα αδυναμίας αποπληρωμής 49,1%, ενώ το Ντουμπάι αναρριχήθηκε στην έκτη θέση από την όγδοη.

Στον αντίποδα, η Νορβηγία θεωρείται η χώρα με το πιο ασφαλές χρέος στον κόσμο με κίνδυνο στάσης πληρωμής μόλις 1,4% και ακολουθεί η Γερμανία στη δεύτερη θέση.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's έχει σημάνει συναγερμό για αυτήν την επικίνδυνη αύξηση του κρατικού χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο, καλώντας ειδικά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να παρουσιάσουν σχέδια για τη διαχείριση του χρέους τους, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με επιδείνωση της πιστοληπτικής αξιολόγησής.

«Το 2010 θα είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος όσον αφορά στο κρατικό χρέος. Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα αυξηθούν παγκοσμίως, εξέλιξη που θα αποκαλύψει το πραγματικό κόστος της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Γι΄αυτό και οι περισσότερες κυβερνήσεις ίσως να μην έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν έως το 2012 για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους», είπε ο Πιέρ Καγιετό, στέλεχος της Moody's.

Σύμφωνα με τον Καγιετό, οι αξιολογήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας δεν απειλούνται, όμως οι αξιολογήσεις «ΑΑΑ» της Μoody's έχουν ως προϋπόθεση την ανάληψη ισχυρής πολιτικής δράσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου