Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Διεθνής δυσαρέσκεια από τη δοκιμή ιρανικού πυραύλου

 Πολύ δυσάρεστη ένδειξη, σύμφωνα με το Παρίσι, η δοκιμή από το Ιράν ενός πυραύλου τύπου Sejil-2.

Η Γαλλία θεωρεί ότι η ανακοίνωση μίας νέας δοκιμής του πυραύλου μέσου βεληνεκούς τύπου Sejil-2 από το Ιράν αποτελεί μία πολύ δυσάρεστη ένδειξη για την διεθνή κοινότητα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

«Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα πολύ δυσάρεστη ένδειξη απέναντι στη διεθνή κοινότητα τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας μίας απόφασης που καλεί το Ιράν να συμμορφωθεί πλήρως και χωρίς καθυστέρηση προς τις διεθνείς του υποχρεώσεις», ανέφερε ο Βαλερό.

«Η ανακοίνωση μίας νέας δοκιμής του πυραύλου μέσου βεληνεκούς τύπου Sejil-2 είναι πολύ ανησυχητική», πρόσθεσε.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δοκιμάστηκε με «επιτυχία» μία βελτιωμένη έκδοση του Sejil το βεληνεκές του οποίου μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση μέχρι 2.000 χιλιομέτρων. Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που το Ιράν απειλείται με νέες διεθνείς κυρώσεις.

Το Βερολίνο θεωρεί «ανησυχητική» την δοκιμή

Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε σήμερα «ανησυχητική» την εκτόξευση ενός πυραύλου μέσου βεληνεκούς τύπου Sejil από το Ιράν, γεγονός που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Η είδηση είναι πολύ ανησυχητική. Δεν είναι ένα νέο στάδιο προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι δυτικές χώρες και το Ισραήλ ανησυχούν για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν που προωθείται παράλληλα με το πυρηνικό του το οποίο, σύμφωνα με τους δυτικούς, αποσκοπεί στην κατασκευή ατομικής βόμβας. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι αποσκοπεί σε ειρηνικούς σκοπούς.

ΗΠΑ: η πυραυλική δοκιμή από το Ιράν υπονομεύει την εμπιστοσύνη

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι η δοκιμή από το Ιράν ενός αναβαθμισμένου πυραύλου υπονομεύει την επιμονή του για ειρηνικές προθέσεις και θα αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα από την διεθνή κοινότητα.

«Σε μία περίοδο που η διεθνής κοινότητα έχει προσφέρει στο Ιράν ευκαιρίες να αρχίσει να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης οι πυραυλικές δοκιμές το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης για ειρηνικές προθέσεις.Αυτές οι ενέργειες θα εντείνουν την σοβαρότητα και την απόφαση της διεθνούς κοινότητας να καταστήσει το Ιράν υπεύθυνο για την συνεχιζόμενη αψήφιση των διεθνών του υποχρεώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα»,τόνισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Χάμερ.

Αχμαντινετζάντ: Το Ιράν είναι «εχθρικό προς την ατομική βόμβα»

Το Ιράν είναι «εχθρικό προς την ατομική βόμβα» και «δεν την χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δηλώνει ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε συνέντευξή του στη δανική τηλεόραση, αποσπάσματα της οποίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA

«Πιστεύουμε ότι το ατομικό όπλο είναι η πιο απάνθρωπο από όλα τα όπλα. Είναι αλήθεια ότι έχουμε πολλούς εχθρούς, αλλά δεν έχουμε ανάγκη από πυρηνικό όπλο για να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας», δήλωσε Πρόεδρος του Ιράν, επαναβεβαιώνοντας μια άποψη που έχει εκφραστεί τακτικά από Ιρανούς αξιωματούχους.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι εχθρική προς την ατομική βόμβα, για το λόγο αυτό είμαστε υποστηρικτές του αφοπλισμού από τα πυρηνικά και τα άλλα όπλα μαζικής καταστροφής στον κόσμο», υπενθύμισε Αχμαντινετζάντ.

Ο πρόεδρος του Ιράν διερωτήθη «αν η ατομική βόμβα εμπόδισε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ή αν επέτρεψε στην Αμερική να επικρατήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και στο σιωνιστικό καθεστώς (να νικήσει) στη Γάζα;»

«Όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι, το λέμε ξεκάθαρα», πρόσθεσε σε μια έμμεση αναφορά στις κατηγορίες της Δύσης, η οποία δηλώνει ότι το Ιράν, παρά τις αρνήσεις του, επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα υπό την κάλυψη του πολιτικού πυρηνικού του προγράμματος.

Το Ιράν, καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα από την ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) επειδή απέκρυψε επί πολλούς μήνες την οικοδόμηση μιας δεύτερης μονάδας για τον εμπλουτισμό ουρανίου, και είναι υπό την απειλή των νέων διεθνών κυρώσεων που έχουν ζητήσει οι δυτικές χώρες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/12/2009_314743


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου