Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

20091205 Γαλαντόμοι με... την Τουρκία πολλοί εταίροι

Γαλαντόμοι με... την Τουρκία πολλοί εταίροι

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009 07:00
Νίκος Μπέλλος, 227 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1751182


Σε καθημερινή επαφή για το θέμα είναι οι κ.κ. Παπανδρέου και Χριστόφιας.
Βρυξέλλες

Aπρόθυμα εμφανίζονται τα περισσότερα κράτη μέλη, εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. (10-11 Δεκεμβρίου), στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη άρνηση της Αγκυρας να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Και στα δύο προσχέδια συμπερασμάτων της συνόδου, που παρουσίασε η σουηδική προεδρία, δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Απλώς περιορίζεται για μια ακόμη φορά στο να καλεί την Τουρκία να τηρήσει τη συμβατική υποχρέωση που έχει έναντι της Κύπρου.

Το επιχείρημα που προβάλλουν αρκετοί εταίροι και η Κομισιόν είναι ότι δεν υπάρχει προηγούμενη απόφαση του συμβουλίου υπουργών, όπως υποστηρίζει η Κύπρος, για αξιολόγηση της Τουρκίας στο τέλος του 2009. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων στην Αγκυρα αυτήν την περίοδο θα επέφερε καίριο πλήγμα στις απευθείας διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ για επίλυση του Κυπριακού.

Τη διάσταση απόψεων μεταξύ των εταίρων επιβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας, ο οποίος είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν μια ενιαία κοινοτική θέση που να βασίζεται σε αυστηρή και αντικειμενική αξιολόγηση των πεπραγμένων της Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι σε συνεχή, σε καθημερινή επαφή, τόσο οι κύριοι Παπανδρέου και Χριστόφιας, όσο και ο ίδιος με τον κ. Κυπριανού. «Εχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει στο ακέραιο τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, θα τις στηρίξει μέχρι το τέλος», κατέληξε.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου