Καλές οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας
20/12/2007, 07:36
Η διεύρυνση και η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που είχαν στο Κρεμλίνο ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών που διήρκησε μία ώρα και είκοσι λεπτά συζήτησαν ακόμη θέματα ευρύτερης οικονομικής συνεργασίας, καθώς και διεθνή ζητήματα, με έμφαση στα Βαλκάνια και κυρίως στο Κόσοβο, το Κυπριακό, τις σχέσεις Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Στις δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι η διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας δεν είναι μόνο προς όφελος των δύο χωρών, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Ευρώπης.
Οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και στον αγωγό φυσικού αερίου Southstream.
Ο Β.Πούτιν χαρακτήρισε το πρωτόκολλο για την ίδρυση της εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης, το οποίο υπογράφηκε την Τρίτη, ως το προτελευταίο στάδιο για την δημιουργία του έργου.
Οι κ.κ.Καραμανλής και Πούτιν συμφώνησαν να επεκτείνουν την οικονομική συνεργασία αφενός στη μικρή και μεγάλη επιχειρηματικότητα, αφετέρου και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός και οι επιχειρηματικές δράσεις στα Βαλκάνια.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους συζήτησαν ακόμη ζητήματα στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας.
Ο κ. Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια 420 ρωσικών τεθωρακισμένων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συζητά για ενέργειες που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε πολλαπλούς τομείς συνεργασίας.
Ο κ.Πούτιν από την πλευρά του ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα περιορισμό για την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ακόμα και σε συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων σε ρωσικό έδαφος. (Αυτό δεν το καταλαβαίνω)
Αναφερόμενος στα διεθνή ζητήματα ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις στο Κόσοβο, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημείωσε ότι οι απόψεις των δύο ηγετών είναι παραπλήσιες.
Κάνοντας μία γενικότερη αναφορά είπε ότι σήμερα συζητείται ποια διεθνής τάξη πραγμάτων θα εγκαθιδρυθεί στον Κόσμο και σημείωσε ότι η Ρωσία μαζί με άλλες Δυνάμεις θέλουν να κάνουν τον Κόσμο πιο ασφαλή και πιο δημοκρατικό.
Στην συνέντευξη που έδωσαν οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν για τα αρνητικά σχόλια που ακούγονται από υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας. (Επί του προκειμένου δεν θα πρέπει να λησμονούμε το όνειρο του Ντε Γκωλ, που έβλεπε μια Ευρώπη μέχρι τα Ουράλια)
Ο κ. Πούτιν απάντησε λέγοντας ότι είχε εσωτερικά ζητήματα το τελευταίο διάστημα και δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με δηλώσεις αξιοσέβαστων υπαλλήλων που εργάζονται στις Βρυξέλλες.
Οι σχέσεις Ρωσίας -ΕΕ, πρόσθεσε, εξελίσσονται όχι άσχημα και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα καταλήξουν σε μακροχρόνια συμφωνία.
Για δε την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος και για τον χαρακτήρα αλλά και για τις προοπτικές της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών.
Οι σχέσεις αυτές, είπε, δεν περιορίζονται στην ενέργεια αλλά επεκτείνονται σε πολλούς τομείς και πρόσθεσε ότι ορισμένοι δεν μπαίνουν αρκετά βαθιά στο χαρακτήρα αυτής της σχέσης. (Βλέπε τον μορφωτικό τομέα)
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα και κινείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο οι διμερείς σχέσεις μας κινούνται με βάση το εθνικό συμφέρον.
Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων είναι επ’ ωφελεία και της χώρας μας και της Ρωσίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Πούτιν επιπροσθέτως ανέφερε ότι με την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας αναβαθμίζεται η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, η οποία παράλληλα γίνεται και χώρα διέλευσης των ενεργειακών πηγών.
Οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν επίσης σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι δύο αγωγοί Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης SouthStream.
Ο κ. Καραμανλής απάντησε για τον αγωγό πετρελαίου ότι με την σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ίδρυση της εταιρείας μπαίνουμε στο τελικό στάδιο για την κατασκευή του έργου.
Για δε τον South Stream ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνουν βήματα, ότι εργάζονται οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών και ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη.
Ακόμη ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως ενόψει της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο Σότσι, το 2014, εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμβάλει, με την εμπειρία της, με την τεχνογνωσία, που απέκτησε κατά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αλλά "και την επιθυμία μας να συμμετάσχουν ελληνικές εταιρείες σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, που θα πραγματοποιηθούν ενόψει των Αγώνων". Δήλωσε επίσης ότι πρότεινε τις παραμονές των Χειμερινών Αγώνων του 2014, να ανακηρυχθεί ‘’Έτος Ρωσίας’’ στην Ελλάδα και ‘’Έτος Ελλάδας’’ στη Ρωσία, πρόταση που απεδέχθη η ρωσική πλευρά. "Η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει την ευκαιρία να διοργανωθούν εκδηλώσεις πολιτιστικού, αλλά και επιχειρηματικού, ενδιαφέροντος, με σκοπό την μεγαλύτερη προβολή των δύο πολιτισμών εκατέρωθεν, την προσέγγιση των δύο λαών, αλλά και την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των οικονομιών μας", τόνισε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασίας μας στον πολιτιστικό τομέα, καθώς η μακραίωνη ιστορία, ο πολιτισμός των χωρών, καθώς και η αλληλεπίδρασή τους, προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες.
(Πολιτιστική συνιστώσα. Πυλώνας μελλοντικών σχέσεων)
Ο Πρόεδρος Πούτιν, είπε, επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διάδοση του ρωσικού πολιτισμού και έχει κηρύξει το 2007 ως «Έτος Ρωσικής Γλώσσας». Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώστας Καραμανλής ανήγγειλε επισήμως "την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίηση μιας υπόσχεσης που του είχα δώσει, το 2004:Πρόκειται για την ίδρυση Τμήματος Σλαβικών Σπουδών, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μάλιστα, από την επόμενη σχολική χρονιά, θα εισαχθεί πιλοτικά η διδασκαλία της ρωσικής, ως γλώσσας επιλογής, σε ορισμένα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης". (Σοβαρότατο και σημαντικότατο όπως επισήμανα σε προηγούμενό μου μήνυμα)
Πηγή: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου