Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Η Ε.Ε. παρεμβαίνει για λύση στο Κόσοβο

Η Ε.Ε. παρεμβαίνει για λύση στο Κόσοβο


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2007 07:00

ΗΓΕΤΙΚΟ ρόλο στην αναζήτηση λύσης για την περιοχή, από τη στιγμή που η διαδικασία για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου στο Συμβούλιο Ασφαλείας έφτασε σε αδιέξοδο, ετοιμάζεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου αρμόδιου για τη Δεύρυνση Όλι Ρεν.

«Θα εργαστούμε από κοινού, στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, με προσεκτικό και καλά συντονισμένο τρόπο, προκειμένου να βρούμε λύση για το Κόσοβο», είπε- μετά τη συνάντηση που είχε χθες με το Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ- ο Όλι Ρεν.

Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν τους προκάλεσε έκπληξη η έκβαση που είχε η προχθεσινή σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία οι διαφορές παρέμειναν έντονες μεταξύ της Ρωσίας, από τη μία πλευρά, και των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ από την άλλη.

«Συνήθως δεν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής. Απαιτείται ρεαλισμός τώρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση», υπογράμμισε ο Ρεν.

H Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι έτοιμη να οδηγήσει το Κόσοβο σε μία πορεία προς την ανεξαρτησία μη δυνάμενη να διακοπεί, ανακοινώθηκε, εξάλλου, χθες, από την Σλοβενία, που από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.

«Η Ε.Ε. και το Κόσοβο πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα με ορθολογικό τρόπο και χωρίς κανένα εκβιασμό. Είναι σαφές ότι ορισμένες εξελίξεις δεν μπορεί να παρεμποδιστούν», δήλωσε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Ρούπελ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν μπόρεσε, την Τετάρτη, να γεφυρώσει τις μεγάλες διαφορές σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Προεδρία της Ε.Ε. κήρυξαν ουσιαστικά το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι απόψεις των δύο μερών «παραμένουν αγεφύρωτες» στο βασικό ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας και ότι περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το ζήτημα «δεν θα αλλάξουν κάτι».

Επαναβεβαίωσαν ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην κατάληξη μιας συμφωνίας και ότι θα υπάρξει μια διαρκής ανάγκη για διεθνή παρουσία σε στρατιωτικό επίπεδο, στην προσπάθεια για εγκαθίδρυση σταθερότητας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1 σχόλιο:

  1. Σερβία: Σκληρή διακήρυξη για Κόσοβο
    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
    Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 07:00
    193 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1456779
    ΜΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ που, κατά ορισμένους αναλυτές, σηματοδοτεί την έναρξη ενός διπλωματικού «πολέμου» με τις χώρες που προτίθενται να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, όταν η αποσχισμένη επαρχία ανακηρύξει την ανεξαρτησία της, ενέκρινε προχθές το βράδυ, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, η Βουλή της Σερβίας.
    Με τη διακήρυξη αυτή -υπέρ της οποίας ψήφισαν 220 βουλευτές, ενώ 14 την καταψήφισαν και 3 ψήφισαν λευκό- επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
    Ειδικότερα, το έγγραφο των οκτώ σημείων καλεί να υπάρξει «επανεξέταση όλων των διπλωματικών και άλλων δεσμών» με τις χώρες που θα αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο. Ακόμη, καλεί οι διεθνείς συμφωνίες, περιλαμβανομένης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, που φέρνει τη Σερβία ένα βήμα πιο κοντά στην εισδοχή της στην Ε.Ε., να διασφαλίζουν «την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία» της Σερβίας.
    Η απόφαση της σερβικής Βουλής αναφέρει, επίσης, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η αντικατάσταση των δυνάμεων του ΟΗΕ από αυτές της Ε.Ε. χωρίς έγκριση του Βελιγραδίου. Ασκώντας κριτική στο ΝΑΤΟ για την «παράνομη», όπως τονίζει, στρατιωτική επέμβασή του εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το 1999, η απόφαση κηρύσσει τη σερβική στρατιωτική ουδετερότητα έως ότου οι πολίτες αποφανθούν για το μέλλον της επαρχίας μέσω δημοψηφίσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή