Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Ενέργεια: Πυρηνική συμφωνία Ρωσίας-Λιβύης

Ενέργεια: Πυρηνική συμφωνία Ρωσίας-Λιβύης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line 20/12/2007

Η Ρωσία προσφέρθηκε να βοηθήσει τη Λιβύη να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη χώρα που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της αφρικανικής ηπείρου.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Λιβύη να ασκήσει το απαράγραπτο δικαίωμά της να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Καμίνιν, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Ο Λαβρόφ θα μεταβεί στη Λιβύη στις 23 Δεκεμβρίου, για δύο ημέρες, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Λίβυο ομόλογό του Αμπντέλ Ραχμάν Σάλγκαμ.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Γαλλία που προσφέρεται να στηρίξει το πυρηνικό πρόγραμμα της πλούσιας σε πετρέλαιο Λιβύης μετά το «πάγωμα» των σχέσεων του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι με τη Δύση.

Μάλιστα, η Ρωσία, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερες διεθνείς συμβάσεις, ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και τις παραδόσεις πυρηνικών καυσίμων για τον πρώτο σταθμό ατομικής ενέργειας του Ιράν.

Οι αποστολές πραγματοποιούνται υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών, παρά τις αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου