Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Χρήστος Ζαχόπουλος

Απόπειρα αυτοκτονίας γ.γ. Υπουργείου Πολιτισμού

Μόνο στην Ελλάδα μπορεί ένας καθηγητής γυμνασίου χάρη στην ενασχόλησή του με την πολιτική να βρεθεί σε θέση εξουσίας και να αποχαρακτηρίζει αρχαιολογικούς χώρους για να μπαζωθούν.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=858932

Ποιος είναι ο Χρήστος Ζαχόπουλος

Μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», σύμβουλος του πρωθυπουργού, πρόεδρος των πολιτιστικών σωματείων «Ηγησίπολις» και Λέσχη Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού «Ηδύπολις» και αντιπρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ανέμη», που έχει ιδρύσει η σύζυγος του Κώστα Καραμανλή, Νατάσα.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις κατά καιρούς ιδιότητες του προσφάτως παραιτηθέντος από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστου Ζαχόπουλου.

Με την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ από τον Κώστα Καραμανλή, ο Χρήστος Ζαχόπουλος, που έχει ξεκινήσει ως καθηγητής σε γυμνάσια της Θεσσαλονίκης (και συνδικαλιστής της Β' ΕΛΜΕ), ανελίχθηκε και στο κομματικό στερέωμα της Ρηγίλλης, αναλαμβάνοντας τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ (1998-2000).

Με τον Κώστα Καραμανλή ο Χρήστος Ζαχόπουλος συνδέεται από το 1989, όταν ο πρωθυπουργός πέρασε στην πολιτική και πρωτοεξελέγη βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=858938

Έντονο παρασκήνιο για τα αίτια που οδήγησαν στην απόπειρα αυτοκτονίας του Χρ. Ζαχόπουλου

Σοκ προκάλεσε στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου το απονενοημένο διάβημα του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου, λόγω και της στενής σχέσης του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Σκοτάδι επικρατεί γύρω από τα αίτια που τον οδήγησαν στην πράξη αυτή, αν και υπάρχει έντονη φημολογία σχετικά με διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, αποχαρακτηρισμούς διατηρητέων μνημείων, αλλά και μια προσωπική σχέση του πρώην γγ του ΥΠΠΟ.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την Παρασκευή, οι λόγοι της παραίτησης και της απόπειρας αυτοκτονίας θεωρείται πως σχετίζονται με επεισόδιο προ ημερών, στο οποίο πρωταγωνιστούσε στενή πρώην συνεργάτις του κ. Ζαχόπουλου, η οποία χειριζόταν τις σημαντικότατες υποθέσεις -και υψηλού οικονομικού πλαφόν- του γραφείου του που είχαν σχέση με κονδύλια του Γ' ΚΠΣ, τον χειρισμό υποθέσεων αγοράς ακινήτων από ιδιώτες και τον αποχαρακτηρισμό κηρυγμένων ως αρχαιολογικών χώρων οικοπέδων ιδιωτών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), στο οποίο προήδρευε.

Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού συνέδεαν την παραίτηση Ζαχόπουλου, η οποία φέρεται ότι υποβλήθηκε όταν εκλήθη εσπευσμένως από το Μέγαρο Μαξίμου, με την παραίτηση του Νίκου Κορκολόπουλου, προέδρου στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Έργων, όργανο που διαχειριζόταν αρχαιολογικά κονδύλια και κονδύλια που σχετίζονταν με ιδιώτες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μέλη του ΚΑΣ πιστοποιούσαν πως στη θητεία του (προεδρεύων και με διπλή ψήφο)πρώην γγ έγιναν οι περισσότεροι αποχαρακτηρισμοί δεσμευμένων ως «αρχαιολογικών χώρων» ή και μη χαρακτηρισμοί οικοπέδων ιδιωτών, στα οποία υπάρχουν ενδείξεις αρχαιοτήτων. Κάτι που θεωρείται πως έχει μεγάλο οικονομικό αντίκρισμα από την πλευρά των ιδιωτών και μπορεί να τους κάνει πολύ γενναιόδωρους.

Ακόμη, τα στοιχεία αποδεικνύουν πως στη δραστηριότητα του γραφείου τού γενικού γραμματέα την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν αρκετές αγορές ολόκληρων έτοιμων κτιρίων από ιδιώτες για λογαριασμό του Δημοσίου, καθώς και ότι πολλές χορηγήσεις από τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού φέρουν την υπογραφή του.

Ξενοδοχεία στα αρχαία

Επανειλημμένα δημοσιεύματα ήταν που τελικώς σταμάτησαν στο παρά πέντε την επιχείρηση αποχαρακτηρισμού οικοπέδου σε αρχαιολογικό χώρο, όπου έχουν εντοπισθεί υπολείμματα του περίλαμπρου ναού της Αρτέμιδος Αγροτέρας στο Μετς (στην οδό Αρδηττού), που είχε καταφέρει να χαρακτηρίσει και να διατηρήσει με νύχια και με δόντια η Μελίνα Μερκούρη.

Δεν είχαν όμως την ίδια τύχη άλλοι χώροι που αποχαρακτηρίστηκαν «σιωπηλά», όπως π.χ. πάνω από το διατηρητέο σπήλαιο Αλεπότρυπα ή στη Μάνη, που απελευθερώθηκαν για να χτιστούν μελλοντικά ξενοδοχειακές μονάδες.

Το γραφείο του γενικού γραμματέα δεν ήταν άμοιρο ευθυνών για την απελευθέρωση των ανά τη χώρα θαλασσών, όπου υπάρχουν αρχαία ναυάγια, μέσω νέου νόμου, κίνηση που ευνόησε ιδιωτικά γραφεία καταδύσεων στα ξέφραγα πλέον παράλια. Επίσης, πρωτοστάτησε στην κατάργηση αρκετών απαλλοτριώσεων προς ιδιώτες, στο πλαίσιο μιας«άφατης» στρατηγικής, καθώς υπάρχουν πολλά χρέη του Δημοσίου σε αυτόν τον τομέα.

Την τελευταία στιγμή αποσοβήθηκε επίσης -χάρη σε δημοσιεύματα- η επιχείρηση χρήσης της Ακρόπολης και του χώρου μπροστά από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, δίχως καν καταβολή τελών στο Ελληνικό Δημόσιο, από εταιρεία λαμπτήρων και αυτοκινητοβιομηχανία αντιστοίχως, για διαφημίσεις, κάτι που είχε ξεκινήσει από το ίδιο γραφείο.

Αστυνομικές έρευνες

Την υπόθεση ερευνά το τμήμα ανθρωποκτονιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, όπου αναμένεται να καταθέσουν πρόσωπα από το προσωπικό και επαγγελματικό περιβάλλον του κ. Ζαχόπουλου. Το βράδυ της Πέμπτης κατάθεση έδωσε η σύζυγός του πρώην γγ του ΥΠΠΟ, η οποία -κατά πληροφορίες- είπε ότι δεν συζητούσε λεπτομέρειες για τα επαγγελματικά ζητήματα του συζύγου της.

Επίσης είπε ότι τον τελευταίο καιρό ο σύζυγός της φαινόταν πιεσμένος και ότι είχε επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Η αστυνομία ερευνά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που βρέθηκε στο σπίτι του κ. Ζαχόπουλου, καθώς και τα τηλέφωνα για να εντοπίσει τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινώνησε πριν πέσει από τον τέταρτο όροφο του σπιτιού του.

5 σχόλια:

  1. Προφυλακιστέα

    Για το Flash.gr, Ελλάδα
    Διεύθυνση του άρθρου: http://greece.flash.gr/soon/2007/12/23/36577id/
    Προφυλακιστέα κρίθηκε τη Δευτέρα, μετά τη μαραθώνια απολογία της ενώπιον του 2ου Ειδικού Ανακριτή η 35χρονη πρώην συνεργάτιδα του Χρήστου Ζαχόπουλου, που αντιμετωπίζει την κακουργηματική κατηγορία του εκβιασμού και της συμμετοχής σε αυτοκτονία με ενδεχόμενο δόλο.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατηγορούμενη αρνήθηκε τον εκβιασμό καθώς και το ότι είχε προσωπικές σχέσεις με τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού.
    Το πρωί κατέθεσαν διαδοχικά η σύζυγος του Ζαχόπουλου, μία υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού και ο σκηνοθέτης και φίλος του Γιώργος Μυλωνάς, που έχει υποστηρίξει προανακριτικά ότι υπήρξε εκβιασμός από την πλευρά της 35χρονης.
    Στο μεταξύ, η οικογένεια του Ζαχόπουλου γνωστοποίησε δια του πληρεξούσιου δικηγόρου της, την πρόθεσή της να υποβάλλει παράσταση πολιτικής αγωγής.
    Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού έλεγαν ότι ο Γιώργος Βουλγαράκης, από την αρχή που ανέλαβε τα υπουργικά του καθήκοντα, δεν είχε σχέση με τα οικονομικά του υπουργείου και ότι τις σχετικές αρμοδιότητες τις είχε δώσει στον κ. Ζαχόπουλο, ο οποίος είχε αναλάβει και τη διαχείριση των κονδυλίων για δημόσιες επενδύσεις.
    Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «σκοτεινή» την υπόθεση, επικαλούμενο πληροφορίες και φήμες για ενδεχόμενα σκάνδαλα στο υπουργείο πολιτισμού.
    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι από τις πρώτες ώρες του δραματικού συμβάντος με επίκεντρο τον κ. Ζαχόπουλο το μεσημέρι της Πέμπτης, η Δικαιοσύνη παρενέβη για τη διερεύνηση της υπόθεσης κατά απόλυτη προτεραιότητα.
    «Συνεπώς», προστίθεται, «η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ είναι καθυστερημένη και περιττή».
    «Πιστεύω ότι υπηρετείται η Δημοκρατία με το να μαθαίνει ο λαός όλη την αλήθεια. Μέχρι στιγμής τα πράγματα οδεύουν προς μία όχι καλή κατεύθυνση. Πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει και άλλη» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
    Τι προηγήθηκε
    Την 35χρονη δείχνουν τα σημειώματα που άφησε ο Χρ. Ζαχόπουλος στο σπίτι του καθώς και ένας τραπεζικός λογαριασμός στο όνομα της με το ποσό των 200.000 ευρώ, για τον οποίο η κατηγορούμενη είπε -δια του δικηγόρου της- ότι ήταν για δαπάνες σχετικά με τις υποχρεώσεις του υπουργείου.
    Η γυναίκα, που εργαζόταν έως πρότινος στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου και αποσπάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μνημείων, ήταν συμβασιούχος και φέρεται να τον πίεζε προκειμένου να τη μονιμοποιήσει. Στην Ασφάλεια κατέθεσαν τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι φαίνεται ότι επιβεβαίωσαν την υπόθεση του εκβιασμού.
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στο προσκήνιο, ο κ. Ζαχόπουλος πριν βουτήξει στο κενό, άφησε μία επιστολή προς τη σύζυγο και το γιο του, με συναισθηματικό περιεχόμενο, και μία σε φίλο του σκηνοθέτη, στην οποία φωτογραφίζει και πολιτικές ευθύνες.
    «Ένα ηθικό παράπτωμά μου έδωσε την ευκαιρία σε εκβιαστές να αποκτήσουν υλικό και εμμέσως διευκολύνσεις σε αρχαιολογικά θέματα. Αρνήθηκα να υποκύψω, μου έδωσαν και αριθμό λογαριασμού που ανήκε σε έναν από τους πρωτεργάτες. Το υλικό αυτό βρήκε ευήκοα πολιτικά ΟΤΑ, προκειμένου να γίνει πιο εύπεπτος ο πολιτικός εκβιασμός», φέρεται να αναφέρει, όπως μεταδόθηκε από τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.
    Η κατάσταση της υγείας του κ. Ζαχόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται στην Εντατική του Ευαγγελισμού, χαρακτηρίζεται σταθερή, αλλά κρίσιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελλάς, το μεγαλείο σου.....

    Τι θα πει "..Ο Υπουργός ειχε εκχωρήσει ολες τις οικονομικες αρμοδιότητες στον Γ.Γ;..."
    1. Γιατί τις εκχωρησε;
    2.Και αν τις εκχωρησε, Δεν εχει ευθυνη;
    3.Ποτε επιτελους θα υπαρξει στη Ελλάδα αυτο που συμβαινει σε ολα τα κρατη.
    Ουσιαστικος Νομος για την ευθύνη των Υπουργων;
    Ποτε θα πεισθει τελικα ο απλος πολιτης αυτης της χωρας οτι Η εκτελεστικη εξουσια ειναι Υπηρετης της και οχι μεσον πλουτισμου με εκβιασμους και ολες αυτες οι αθλιότητες.
    Επι τέλους ας κυκλοφορήσει με μεριμνα των Υπουργειων Παιδειας-Δημοσιας Διοικησης το κειμενο απο την Πολιτεια του Πλατωνος για τους "Φύλακες" και ας τους γινει καποιο μαθημα οτι δεν πρέπει να εξευτελιζουν [οσοι το εξευτελίζουν] το Δημοκρατικό μας -κοινοβουλευτικο Πολιτευμα και τους αξιους συναδέλφους τους [που μοιραιως τους πέρνει ολους η ..μπαλλα..]

    Η αποτρεπτικη δυναμη της Πατριδας μας[Οικονομια-Παιδεία-Εξωτερικη πολιτικη-Άμυνα] δεν ειναι δυνατον να ειναι αξιόπιστη χωρις ηθικο του Λαου και κυρος της Διοικησης.

    Επι τέλους ποιος θα σταματησει αυτον τον κατηφορο;

    Χαρουμενα Χριστούγεννα,
    Δ.Αλευρομαγειρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανικός στην κυβέρνηση
    ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22/12/2007

    Tης Mαρίας Σπυράκη
    Σε μια συντονισμένη επιχείρηση διαχωρισμού των προσωπικών υποθέσεων του Χρήστου Ζαχόπουλου από τη φημολογία περί ανάμειξής του σε οικονομικά σκάνδαλα επιδίδεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αποφεύγουν ακόμα και να επιβεβαιώσουν ότι η παραίτηση του πρώην γενικού γραμματέα έγινε κατόπιν εντολής του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Αγγέλου. Ωστόσο κορυφαίοι υπουργοί παραδέχονται ότι «το κλίμα είναι πάρα πολύ βαρύ και το τέλος αυτής της υπόθεσης άδηλο...».
    Ο φάκελος Ζαχόπουλος περιήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από 15 ημέρες. Τα στοιχεία συγκέντρωσε πρόσωπο που εργάζεται στο υπουργείο Πολιτισμού και έχει απευθείας σχέση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η αποστολή στον Γιάννη Αγγέλου είχε την ένδειξη «απολύτως εμπιστευτικό». Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είδαν το περίφημο οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο ο κ. Ζαχόπουλος εμφανίζεται σε ιδιωτικές στιγμές με εργαζόμενη συμβασιούχο στο υπουργείο Πολιτισμού. Είναι το ίδιο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο η εργαζόμενη επιχείρησε να παρουσιάσει στο Mega συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της.
    Το «κερασάκι στην τούρτα»
    Το «ροζ» σκέλος της υπόθεσης ήταν όμως μόνο το κερασάκι στην τούρτα. Στον ογκώδη φάκελο που περιήλθε εις γνώση του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνονται καταγγελίες για υποθέσεις αποχαρακτηρισμών αρχαιολογικών χώρων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, του οποίου προήδρευε ο κ. Ζαχόπουλος, αδιευκρίνιστες καταγγελίες για την υπόθεση των 148 συμβασιούχων που θα προσλαμβάνονταν παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ από την περίοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας, αλλά και θέματα που άπτονταν της διαχείρισης του Γ ΚΠΣ και του λογαριασμού των κονδυλίων που διαθέτει ο ΟΠΑΠ ( 27,00€ 0,00%) στο υπουργείο Πολιτισμού.
    Ο Γιάννης Αγγέλου μετά από εξονυχιστικό έλεγχο των στοιχείων με τους συνεργάτες του ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις καταγγελίες. Ο κ. Καραμανλής του έδωσε εντολή να του ζητήσει εξηγήσεις και αν δεν τις κρίνει επαρκείς να τον απομακρύνει πάραυτα. Άλλωστε ο πρωθυπουργός είχε πάρει την απόφασή του από την ώρα που πληροφορήθηκε τον χαρακτήρα των καταγγελιών που περιλαμβάνονταν στον φάκελο. Ο κύβος ερρίφθη όταν ο Χ. Ζαχόπουλος την προπερασμένη Παρασκευή δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις στον Γ. Αγγέλου. Το πρωί της περασμένης Δευτέρας που ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μουσείο της Ακρόπολης, η ψύχρα στην ατμόσφαιρα ήταν διάχυτη. «Ο Ζαχόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του», ενημέρωσε τον Κ. Καραμανλή ψιθυριστά ο Μιχάλης Λιάπης για να πάρει την απάντηση: «Να μη μείνει ούτε ώρα στο υπουργείο».
    Ο Χ. Ζαχόπουλος είχε μακρά διαδρομή στο πλευρό του Κ. Καραμανλή και της συζύγου του Νατάσσας, την οποία εξαργύρωσε με τη θέση του γενικού γραμματέα. Ο πρώην συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ στους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη δημιούργησε κατά σειρά τη Λέσχη Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού «Ηδύπολις» το 1992, την «Θεσσαλονικέων Πολιτεία» το 1997 και μετά τη Λέσχη «Ηγησίπολις» για να καταλήξει στην ελληνική επιτροπή «Καλλιεργώντας το νου, πολεμούμε την πείνα» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ. Στο βιογραφικό του επισημαίνει επίσης ότι ήταν επί σειρά ετών αντιπρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ανέμη» της οποίας επί έτη ηγήθηκε η Νατάσσα Καραμανλή. Μέσω των οργανώσεων που ίδρυσε παρείχε βήμα στον πρωθυπουργό όταν εκείνος ήταν βουλευτής.
    Αρχισε τις υπερβάσεις...
    Ο κ. Καραμανλής του το ανταπέδωσε, μόνο που ο κ. Ζαχόπουλος έδειξε να υπερβαίνει τα εσκαμμένα και να διεκδικεί ρόλο αντ αυτού στο υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί κατάφερε να κατοχυρώσει αρμοδιότητες που σε κάθέ άλλο υπουργείο είναι αποκλειστικό προνόμιο του υπουργού. Προήδρευε κατά παράδοση του ΚΑΣ, διαχειριζόταν τα κονδύλια του Γ ΚΠΣ και στη συνέχεια του Δ ΚΠΣ, είχε το γενικό πρόσταγμα για τα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έφτασε να έχει ακόμα και την έγκριση των δαπανών για τα ταξίδια του υπουργού Πολιτισμού (!)
    Τις αρμοδιότητες αυτές περιέκοψε για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε ο κ. Ζαχόπουλος τον Μάρτιο του 2004 ο Μιχάλης Λιάπης. Δεν είχαν φτάσει ωστόσο στο γραφείο του υπουργού Πολιτισμού οι καταγγελίες που πήγαν στο Μαξίμου, παρά μόνο φήμες. Φήμες σέρνονται και τώρα μεταξύ υπουργών και βουλευτών. Ουδείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να εγγυηθεί για την ακεραιότητα του πρώην γενικού γραμματέα. Ορισμένοι των θεωρούν «απασφαλισμένη βόμβα» που εκ των πραγμάτων αν κερδίσει τη μάχη για τη ζωή, θα βρεθεί απέναντι με το «καραμανλικό σύστημα». Το βέβαιο είναι ότι η απόπειρα αυτοκτονίας έγινε στην αυλή του Μαξίμου και όπως έλεγε χαρακτηριστικά με πικρό χιούμορ βουλευτής της συμπολίτευσης «ακόμα και η αυτοκτονία ενός αυλικού του Λουδοβίκου του 14ου αποτελούσε πολιτικό θέμα. Πολλώ δε μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που συχνά οι φίλοι έχουν τον πρώτο λόγο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διευρύνεται η έρευνα για την υπόθεση Ζαχόπουλου
    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
    Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 07:00
    Γιώργος Γερακάρης, 948 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1456799
    ΣΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ «μικροσκόπιο» μπαίνουν, ύστερα από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κολιοκώστα, οι υποθέσεις που είχε χειριστεί ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρ. Ζαχόπουλος, με έμφαση στους «αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων».
    Παράλληλα, αναμένεται η άρση του τραπεζικού και τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να εντοπιστούν οι συνομιλητές του κ. Ζαχόπουλου, ενώ η συνεργάτις του Εύη Τσέκου βρίσκεται από χθες στις φυλακές Κορυδαλλού. Εξάλλου, η περίφημη βιντεοκασέτα με το ερωτικό περιεχόμενο, παραδόθηκε από συνεργάτη του πρωθυπουργού στα χέρια του ανακριτή, στον οποίον κατέθεσαν χθες η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη και ο εκδότης Θ. Αναστασιάδης.
    Την ίδια στιγμή, αντιπαράθεση εκδηλώθηκε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης δήλωσε- μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου- ότι η πρωτοβουλία Κολιοκώστα «δεν θα είχε ποτέ λάβει χώρα αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε αντιδράσει όπως αντέδρασε».
    Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Ι. Ανδριανός απάντησε ότι την επομένη της απόπειρας αυτοκτονίας του κ. Ζαχόπουλου έστειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών DVD που περιήλθε στα χέρια του «με περιεχόμενο αποκλειστικώς ιδιωτικές στιγμές του κ. Χρ. Ζαχόπουλου».
    Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» την υπόθεση Ζαχόπουλου, δίνοντας έμφαση στη «ροζ» πτυχή, και επέρριψε τις ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό, όπως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής έκανε λόγο για «σοβαρά ζητήματα οικονομικής διαχείρισης προγραμμάτων και αποχαρακτηρισμών» και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει «πλήρεις εξηγήσεις».

    Καταθέσεις στελεχών του ΥΠΠΟ και δημοσιογράφων
    ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ η έρευνα για την υπόθεση Ζαχόπουλου από τις δικαστικές αρχές, με καταθέσεις στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, δημοσιογράφων, αλλά και οικείων προσώπων που φαίνεται να γνώριζαν όλο το «παρασκήνιο».
    Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» μπαίνουν, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γ. Κολιοκώστα οι υποθέσεις που είχε χειριστεί ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, με σκοπό να διαλευκανθούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση οικονομικών ζητημάτων και κονδυλίων του υπουργείου, όπως και στις περιπτώσεις αποχαρακτηρισμού αρχαιολογικών χώρων.
    Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Παν. Αθανασίου και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, ειδικότερα πλέον, στις πτυχές της υπόθεσης που αφορούν «αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων» (φέρεται ο κ. Ζαχόπουλος να χειρίστηκε πάνω από 200 περιπτώσεις), σε διαχείριση ειδικών κονδυλίων του υπουργείου, σε ειδικούς λογαριασμούς κ.λπ.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των ερευνών αναμένεται και η άρση του τραπεζικού αλλά και του τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να εντοπιστεί με ποιους συνομίλησε ο κ. Ζαχόπουλος το κρίσιμο διάστημα πριν από την πτώση του στο κενό. Η 34χρονη συνεργάτιδά του, Εύη Τσέκου, που φέρεται ως κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση, βρίσκεται από χθες στην Α' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.
    Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πολυσυζητημένη βιντεοκασέτα, που έχει ερωτικό περιεχόμενο με προσωπικές στιγμές του Χρ. Ζαχόπουλου βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή, εδώ και αρκετές ημέρες. Στον ανακριτή παραδόθηκε, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές, από αξιόπιστο -και υψηλά ιστάμενο- πρόσωπο. Το περιεχόμενό της, μάλιστα, προκαλεί έντονη έκπληξη.
    Χαρακτηριστική φαίνεται πως είναι και η δήλωση της δημοσιογράφου Όλγας Τρέμη η οποία είπε χθες, εξερχόμενη του ανακριτικού γραφείου, όπου κατέθεσε για την υπόθεση, ότι δεν σχετίζεται με όσα εμπεριέχονται στο κατηγορητήριο. «Ουδεμία σχέση έχει με το ποινικό μέρος (εκβίαση) της υπόθεσης, η οποία διερευνάται» δήλωσε η δημοσιογράφος. Για το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό η κ. Τρέμη, όπως είπε, «δεν παρέλαβε γιατί αφορούσε προσωπικά δεδομένα και δεν στοιχειοθετούσε τις καταγγελίες της».
    Η κ. Τσέκου απευθύνθηκε στα ΜΜΕ, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της ΓΣΣΕ, Χρ. Νικολιτσόπουλο, για να καταγγείλει, όπως ισχυρίζεται, «τον στημένο διαγωνισμό πρόσληψης των 148 ατόμων στο ΥΠ.ΠΟ.».
    Το δημοσιογραφικό απόρρητο επικαλέστηκε χθες ο εκδότης της εφημερίδας «Θέμα», Θέμος Αναστασιάδης, ο οποίος κατέθεσε επίσης για την υπόθεση στον ανακριτή, χωρίς να προκύψει κάτι περισσότερο από όσα είπε σχετικά.
    Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει η απάντηση στα ερωτηματικά σχετικά με το ρόλο που φέρεται να είχαν δύο δικηγόροι, (τους είχε συστήσει η κατηγορουμένη στον κ. Ζαχόπουλο για τον χειρισμό διαμάχης που είχε με οικονομική εφημερίδα) και οι οποίοι φέρεται να πίεζαν τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου, ζητώντας «αρχαιολογικές διευκολύνσεις» με αποχαρακτηρισμούς κτηρίων και χώρων.
    Χθες, ο συνήγορος Θαν. Μαντζουράνης δήλωσε ότι εκπροσωπεί τον έναν εκ των δικηγόρων αυτών, η άδεια δικηγορίας του οποίου είχε ανακληθεί, καθώς είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί για απάτη. «Ουδεμία σχέση με την υπόθεση έχει», είπε για τον πελάτη του ο κ. Μαντζουράνης.
    Παράλληλα, πολιτική αγωγή δήλωσε χθες ο ποινικολόγος Αλ. Λυκουρέζος, εκπροσωπώντας την οικογένεια Ζαχόπουλου. Τα περί εκβιασμού, πάντως, φέρεται να «επιβεβαιώνει», σύμφωνα με πληροφορίες και η σύζυγός του Πέρσα Αγραφιώτου - Ζαχοπούλου, η οποία φέρεται να κατέθεσε τελικά πως ο σύζυγός της είχε εξομολογηθεί ότι είχε εξωσυζυγική σχέση και «εκβιαζόταν».
    «Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Δικαιοσύνης ενεργοποιήθηκε τάχιστα, έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, η οποία με σοβαρότητα και ρυθμούς πολύ γρήγορους προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση. Εμείς εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη και θα συμβούλευα και την αντιπολίτευση να την εμπιστεύεται», δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ
    Β. Παπαγεωργόπουλος: Ανακυκλώνουν ψέματα
    ΓIA τρία ψέματα, που ανακυκλώνονται τις τελευταίες μέρες σχετικά με αποφάσεις του Χρήστου Ζαχόπουλου που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, κάνει λόγο σε δήλωσή του δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
    Κατ' αρχάς, αναφορικά με την ανέγερση του 8ώροφου κτηρίου του γερμανικού προξενείου επί της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης, ο κ. Παπαγεωργόπουλος σημειώνει πως η σχετική απόφαση ελήφθη μεταξύ ελληνικού και γερμανικού κράτους, το 1999, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Προσθέτει δε πως η σχετική συμφωνία αφορούσε την αξιοποίηση του συγκεκριμένου οικοπέδου με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και με αντιπαροχή.
    Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τονίζει πως το μηνιαίο μίσθωμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης επί της Λεωφόρου Νίκης (πρώην Παλλάς) δεν ξεπερνά τις 144.000 ευρώ, ενώ έχει ειπωθεί πως φθάνει το 1 εκατ. ευρώ.
    Τέλος, ο κ. Παπαγεωργόπουλος χαρακτηρίζει αναληθή τα περί υποβάθμισης των αρχαίων της πλατείας Διοικητηρίου, όταν «ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος θα αναβαθμιστεί με τον καλύτερο τρόπο ύστερα από 15 χρόνια απραξίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Date: Fri, 28 Dec 2007 10:57:38 +0200
    Ελεγκτής και ελεγχόμενος ο Ζαχόπουλος

    Σε ολόκληρο το υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει ούτε ένα χαρτί με τον γραφικό χαρακτήρα του Χρήστου Ζαχόπουλου;
    Όλα τα έγγραφα που έφεραν γραπτές παρατηρήσεις του, οι σημειώσεις του, οι υποδείξεις του, οτιδήποτε είχε γραφεί από το χέρι του, σύμφωνα με πληροφορίες μας, «σαρώθηκαν» από την Ασφάλεια κατά την έρευνα που διεξήχθη στο υπουργείο Πολιτισμού το βράδυ της απόπειρας αυτοκτονίας του;
    «Ακόμα και αν γίνει έρευνα σε ολόκληρο το υπουργείο, δεν πρόκειται να αποδώσει τίποτα με τον γραφικό χαρακτήρα του», λέει άνθρωπος που έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα;
    «Έχουν προσεκτικά αφαιρεθεί τα πάντα και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα επιστραφούν;
    Μάλλον το αντίθετο θα πρέπει να αναμένεται»;
    Μαζί με τα έγγραφα και αυτές τις σημειώσεις αφαιρέθηκε ο σκληρός δίσκος από τον υπολογιστή του πρώην γενικού γραμματέα, ώστε να εξεταστεί το περιεχόμενό του;

    Ελεγκτής και ελεγχόμενος ήταν στο υπουργείο Πολιτισμού ο Χρήστος Ζαχόπουλος; Οι εξουσιοδοτικές πράξεις που είχε από τους προϊσταμένους του προέβλεπαν ότι ήταν εκείνος που ζητούσε μελέτες στο πλαίσιο του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από τη Διαχειριστική Αρχή, ενέκρινε αυτές τις μελέτες ως πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, και έδινε την τελική έγκριση, δηλαδή το «καλώς έχει», με τη δυνατότητα που είχε να υπογράφει αντί του υπουργού;
    Εν ολίγοις είχε τη δυνατότητα να εντάξει όποια έργα ήθελε στο πρόγραμμα του ΚΠΣ, μέσω της Διαχειριστικής Αρχής, να παραγγελθούν οι μελέτες, να εγκριθούν με τις προδιαγραφές που εκείνος και το ΚΑΣ θεωρούσαν κατάλληλες, και να υλοποιηθούν χωρίς να μεσολαβήσει κάποιος άλλος που να απορρίψει ή να ελέγξει τις μελέτες;
    Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τρεις ανθρώπους γι αυτές τις θέσεις: τον ειδικό γραμματέα, που ήταν ο επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής, τον γενικό γραμματέα, επικεφαλής του ΚΑΣ, και τον υπουργό που είχε την τελική έγκριση.

    «Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού αντιμετωπίζουν το μέγα θέμα της απόπειρας αυτοκτονίας του πρώην γενικού γραμματέα και σέβονται τη δύσκολη μάχη που δίνει για τη ζωή του», λέει στο «Έθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιάννης Τσακοπιάκος;
    «Σε ένα περιβάλλον που θέλει εξιλαστήρια θύματα όπως η εποχική υπάλληλος του ΥΠΠΟ, μετατίθενται οι πραγματικές αιτίες θεσμικών αδυναμιών που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει στη δημόσια διοίκηση με τις τάχα μου μεταρρυθμίσεις;
    Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να παλεύουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια»;
    «Πάντοτε κατά συνείδηση και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου» γνωμοδοτούν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους 13 τακτικά και 10 αναπληρωματικά μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου;
    «Το ΚΑΣ είναι ένας παλαιός θεσμός», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, «και συγκροτείται, σύμφωνα με διάταξη του Αρχαιολογικού Νόμου, από 17 τακτικά και αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη, διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, νομικό σύμβουλο του κράτους, καθηγητές Πανεπιστημίων, εκπρόσωπο του ΥΠΕΧΩΔΕ και διαπρεπείς επιστήμονες;
    Προεδρεύει ο εκάστοτε γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ αναπληρούμενος από τον νομικό σύμβουλο του κράτους.
    Οι εμπλεκόμενοι φορείς ή πολίτες έχουν τη δυνατότητα να παρίστανται στο συμβούλιο εκθέτοντας τις απόψεις τους;
    Το συμβούλιο έχει καθαρά γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, εφόσον η απόφαση αποτελεί αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού». Τα μέλη του ΚΑΣ σημειώνουν πως μετά την παραίτηση του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ και την τραγική εξέλιξη των γεγονότων, «ανυπόστατα σχόλια και αναφορές διαφόρων εκπροσώπων φορέων ή μεμονωμένων προσώπων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν -παραποιώντας και αλλοιώνοντας τις γνωμοδοτήσεις αυτού του οργάνου- να το παρουσιάσουν ως κατευθυνόμενο όργανο εξυπηρέτησης αλλότριων προσωπικών συμφερόντων του πρώην γ.γ. του ΥΠΠΟ και τα μέλη του ως εκτελεστικά όργανα»;
    «Τέτοιες ενέργειες μοναδικό σκοπό έχουν να τρωθεί ένας διαχρονικός θεσμός προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;
    Τα μέλη του παρόντος συμβουλίου γνωμοδοτούν πάντοτε κατά συνείδηση και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου;
    Στα τηρούμενα πρακτικά των συνεδριάσεων καταγράφονται όλες οι απόψεις που υποστηρίζουν την τελική γνωμοδότηση κάθε μέλους και ανατρέχοντας σε αυτά εύκολα καταρρίπτεται κάθε προσπάθεια κατασυκοφάντησης προσώπων και θεσμών»;
    ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
    akotti@pegasus;

    ΑπάντησηΔιαγραφή