Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

S-300 ΣΥΝΕΧΕΙΑ

http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=322327

Το «ενεργό ηφαίστειο» έσβησε στο κρητικό κοιμητήριο

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Άμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας, Πασιαρδής και Μεϊμαράκης, έθεσαν προχθές τέρμα στο από δεκαετίας και πλέον θρίλερ των ρωσικών πυραύλων S-300,που θα έρχονταν στην Κύπρο. Επίσημα, πια, ανήκουν στην ελληνική αντιαεροπορική άμυνα, ενώ έπρεπε να θωρακίζουν τη δική μας. Γιατί δεν ήρθαν οι πύραυλοι;

Σε αυτήν την ερώτηση έπρεπε να είχε ήδη απαντήσει ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδης. Και να εξηγήσει γιατί η πολιτική του «ενεργού ηφαιστείου»έσβησε στο Κρητικό κοιμητήριο, όπου εναποτέθηκαν οι πύραυλοι - και η αξιοπρέπεια, η περηφάνια και η άμυνα της Κύπρου. Ο Γλ. Κληρίδης έπρεπε να απαντήσει και σε άλλες ερωτήσεις: Γιατί επεδίωξε να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους; Γιατί προανήγγειλε την αγορά και την εγκατάστασή τους; Μήπως για να διασφαλίσει τη μη άφιξή τους; Τι ανέμενε; Ότι ΗΠΑ, Βρετανία, ΝΑΤΟ, Τουρκία θα έμεναν με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούν τη μικρή Κύπρο να το παίζει; υπερδύναμη; Ο Γλ. Κληρίδης δεν γνώριζε σε ποιο γεωστρατηγικό σύστημα βρίσκεται και σε ποιων τη σφαίρα επιρροής ανήκει η Κύπρος;

Η παραγγελία για την αγορά των S-300 δημοσιοποιήθηκε επίσημα στις 4.1.1997, έναν ολόκληρο χρόνο προ των προεδρικών εκλογών. Όλοι ενθυμούνται τον ενθουσιασμό και πόσο τονώθηκε και ανορθώθηκε το ηθικό του λαού, μετά την εξαγγελία για τους πυραύλους. Όπως όλοι ενθυμούνται ότι αξιοποιήθηκαν εξαντλητικά από το επιτελείο Κληρίδη για να υφαρπάσουν την ψήφο των πολιτών. Μιλώντας στη «Φωνή της Αμερικής» (9.10.1997),ο Κληρίδης διακήρυσσε: «Δεν θα ξαναστείλουμε τα παιδιά μας στη μάχη χωρίς αντιαεροπορική κάλυψη». Και διαβεβαίωνε: «Δεν μπορούμε και δεν θα εγκαταλείψουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να προστατεύσουμε τη χώρα μας και να αποφασίζουμε για τους εξοπλισμούς μας. Δεν θα δέσουμε τα χέρια πίσω από τις πλάτες μας και να επιτρέψουμε στην Τουρκική Αεροπορία να βομβαρδίζει τις πόλεις και τα χωριά μας, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν». Να θυμίσουμε ότι και το 1964, μετά την τουρκανταρσία και τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, ο Μακάριος είχε καταφύγει στη Μόσχα και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους SAM. Ακόμα να έρθουν στην Κύπρο; Γιατί ο Κληρίδης αποφάσισε, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους; Μπορεί να δοθούν τρεις εξηγήσεις:

Πρώτον, για να δημιουργήσει συνθήκες νέας κινητικότητας στο Κυπριακό.

Δεύτερον, να διαπραγματευτεί από νέας θέσεως στρατιωτικής ισχύος.

Τρίτον, για να προκαλέσει άμεση εμπλοκή των κυριότερων πρωταγωνιστών, δηλ. ΗΠΑ και Βρετανίας.

Ως έμπειρος, όμως, πολιτικός και καλός γνώστης της βρετανικής, τουλάχιστον, πολιτικής όπως και της αμερικανικής, ο Γλ. Κληρίδης έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη, πρώτον, την αναμέτρηση ΗΠΑ - ΕΣΣΔ καθώς και τα σημάδια επικείμενης κατάρρευσης της δεύτερης. Δεύτερον, ήταν ποτέ δυνατόν, ΗΠΑ, Βρετανία, και κυρίως η κατοχική Τουρκία να ανεχθούν ανατροπή του ανισοζυγίου δυνάμεων, που είχε επιβληθεί δια των τουρκικών λογχών και της εισβολής; Από την άλλη, ο Κληρίδης, όπως παλαιότερα ο Μακάριος, είχε υπερτιμήσει, κατά τρόπο ολέθριο, τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της ασήμαντης Κύπρου να ασκήσει power politics και να παίξει παιγνίδια με τις υπερδυνάμεις και την κατοχική Τουρκία. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Μετά τις αντιδράσεις όλων και, κυρίως, τις ευθείες απειλές ότι η Τουρκία θα καταστρέψει τους πυραύλους, ο Σημίτης, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (3.8.1998) προαναγγέλλει τη μη έλευση των πυραύλων. Στις 29 Δεκεμβρίου 1998, ανακοινώνεται ταυτόχρονα, στη Λευκωσία και στην Αθήνα, ότι οι πύραυλοι θα μεταφερθούν στην Κρήτη, «για λόγους εθνικού συμφέροντος», βεβαίως. Ούτε ένα αξιοπρεπές mea culpa δεν ακούστηκε, έκτοτε.

1 σχόλιο:

  1. Έχει απόλυτο δίκαιο το άρθρο, η ματαίωση της εγκατάστασης των S 300
    ήταν ένα μεγάλο κτύπημα στο ηθικό των Ελλήνων της Κύπρου.
    Το μεγαλύτερο όμως έγκλημα του Κληρίδη ήταν οι συνεχείς υποχωρήσεις του στο κυπριακό που είχαν αποτέλεσμα το σχέδιο αναν το οποίο χρησιμοποιείτε από τους Τούρκους σαν άλλοθι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή