Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Καβγάς στα Σκόπια για το ΝΑΤΟ

Καβγάς στα Σκόπια για το ΝΑΤΟ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2007 07:00

ΝΕΑ αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, προκάλεσε η ετήσια ομιλία του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ενώπιον των βουλευτών, προχθές, στα Σκόπια.

Ο Τσερβένκοφσκι επέκρινε ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, καταλογίζοντάς της αδυναμία να προωθήσει τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας αναφορικά με την ευρωατλαντική της προοπτική.

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία τον κατηγόρησε ότι συμπεριφέρθηκε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης και όχι ως πρόεδρος του κράτους.

Το μοναδικό σημείο της ομιλίας του κ. Τσερβένκοφσκι το οποίο βρήκε σύμφωνους κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ήταν αυτό που αφορούσε την εκκρεμότητα της ονομασίας και τις αναφορές για την Ελλάδα.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι εξέφρασε την αντίθεσή του με την ελληνική πολιτική που επιχειρεί «να αναβαθμίσει ένα διμερές πρόβλημα και να το μετατρέψει σε κριτήριο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ»

«Εμείς δεν διεκδικούμε καμία αποκλειστικότητα στον όρο «Μακεδονία», ούτε ιστορικά, ούτε γεωγραφικά», είπε. «Δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις έναντι κανενός γείτονά μας, ούτε υποστηρίζουμε αποσχιστικές ή αλυτρωτικές βλέψεις. Ενδιαφερόμαστε να οικοδομήσουμε ειλικρινείς και φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Αυτό στο οποίο όμως θα εμμείνουμε και για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις είναι η διαφύλαξη της συνταγματικής μας ονομασίας και η χρήση της τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».

1 σχόλιο:

  1. Σκόπια: Με διαβατήριο η είσοδος των Ελλήνων
    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
    Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2007 07:00

    ΜΕ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ θα εισέρχονται οι Ελληνες στην πΓΔΜ από το νέο έτος, καθώς τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος για την παραμονή και τη διακίνηση αλλοδαπών στη γειτονική χώρα.
    Με το νέο νόμο παύει η ισχύς του μέτρου που επέτρεπε την είσοδο Ελλήνων πολιτών στη χώρα μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και χωρίς διαβατήριο.
    Το μέτρο για την είσοδο των Ελλήνων πολιτών στην πΓΔΜ μόνο με αστυνομική ταυτότητα άρχισε να ισχύει από τον Ιούλιο και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, είχε κάνει λόγο τότε για χειρονομία καλής θέλησης που εξέφραζε τη βούληση της χώρας του για οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα.
    Την πρωτοβουλία για την είσοδο Ελλήνων στην πΓΔΜ χωρίς διαβατήριο είχαν οι ομοσπονδίες ξενοδόχων και τουριστικών πρακτορείων της χώρας αυτής λόγω της δραστικής μείωσης Ελλήνων τουριστών, οι οποίοι είναι οι πλέον πολυάριθμοι τουρίστες στη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή