Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Gmail - Kathimerini - Articles - sotsot36@gmail.com

Gmail - Kathimerini - Articles - sotsot36@gmail.com

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τελευταία Νέα kathimerini.gr
Hμερομηνία : 18-12-07 Eκτύπωση | e-mail
Δίλημμα για την Ελλάδα η άσκηση του βέτο, διαμηνύει η ΠΓΔΜ
Εμμένει στη διπλωματική οδό που έχει χαράξει η ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε χαρακτηριστικά πως η άσκηση του ελληνικού βέτου χρειάζεται να επανεξεταστεί σοβαρά.

Μας κάνει υποδείξει ο κ. Μιλόσοσκι. Εκεί φθάσαμε; Βέβαια αφού έχει τις πλάτες των ΗΠΑ και τόσα χρόνια ... κοιμόμαστε

Όλες οι προσπάθειες της διπλωματίας της ΠΓΔΜ το προσεχές διάστημα θα εστιαστούν στην κατεύθυνση ενίσχυσης της προοπτικής να λάβει η χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Απρίλιο του 2008. Αυτό αποφασίστηκε στην ετήσια συνάντηση των πρέσβεων της ΠΓΔΜ στο εξωτερικό με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στα Σκόπια.

Η διπλωματία της ΠΓΔΜ για την ενίσχυση της υποψηφιότητας της χώρας να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ, θα προβάλει ως βασικά επιχειρήματα:
- τη συμβολή της χώρας στις επιχειρησιακές αποστολές του ΝΑΤΟ,
- την υποστήριξη της κοινής γνώμης σε ποσοστό άνω του 90% για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία και
- το γεγονός ότι η ένταξη των τριών χωρών της Χάρτας της Αδριατικής (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ), θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.

Αποτελούν στοιχεία περιφερειακής αστάθειας; Αν ναι τότε το ... ξύλο βγήκε από τον παράδεισο. Δεν τους χαϊδεύουμε, διότι άμα δώσεις αέρα στο χωριάτη θα σ' ανέβει στο κρεβάτι.

Ο κ. Μιλόσοσκι σημείωσε ότι η χώρα του, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, πρέπει να επικεντρωθεί στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που της αναλογούν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Θεώρησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «δίλημμα» αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος βέτο που έχει, εξαιτίας των επιπτώσεων που θα είχε μία τέτοια ενέργεια για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα.

Γιατί η θέση βέτο της Ελλάδος συνιστά αστάθεια και όχι οι προπετείς απαιτήσεις της ΠΓΔΜ;

«Το να έχει κάποιος το δικαίωμα του βέτο, είναι σαν να έχει το δικαίωμα κατοχής πυρηνικού οπλισμού. Εάν και πώς θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αυτό, εξαρτάται από την σοβαρότητα κάθε χώρας που κατέχει αυτό το δικαίωμα. Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι σοβαρή χώρα και θα σκεφθεί δύο φορές, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, εάν θα ασκήσει τη δυνατότητα βέτο που έχει, εξαιτίας των σοβαρών συνεπειών που θα είχε μία τέτοια ενέργεια τόσο για την περιοχή όσο και για την ίδια την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι.

Τέλος ο κ. Μιλόσοσκι εκτίμησε ότι δεν πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, ούτε αυτές να «επιβαρύνονται με απειλές», διότι κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν δημιουργεί θετικό κλίμα για τη συνέχισή τους».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου