Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Κόντρα για την εξωτερική πολιτική

Κ.Καραμανλής: θωρακίσαμε ενεργειακά τη χώρα, στηρίζουμε τις προοπτικές ΠΓΔΜ και Τουρκίας με όρους. 
Γ.Παπανδρέου: μας βάλατε σε επιτήρηση που μας αποδυνάμωσε διπλωματικά, υπακούτε τυφλά σε εντολές, εγκαταλείψατε το Ελσίνκι. 
Βολές Ντόρας κατά Καρατζαφέρη

Η συζήτηση που προκάλεσε ο ΛΑΟΣ για την εξωτερική πολιτική της χώρας εξελίχθηκε (ως είθισται) σε πεδίο μάχης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κ.Καραμανλής επανέλαβε και πάλι ότι η διεθνής οικονομική κρίση είναι πολύ έντονη και απρόβλεπτη.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράβατες κόκκινες γραμμές στα εθνικά μας θέματα, οι οποίες δεν αλλοιώνονται, δεν παζαρεύονται, δεν εγκαταλείπονται, ενώ χαρακτήρισε εξωστρεφή και δημιουργική την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ειδικά στην ΕΕ. Ευρύτερα, η Ελλάδα αναβαθμίζει τις σχέσεις της τόσο με τις ΗΠΑ που είναι σύμμαχος, όσο και με τη Ρωσία και την Κίνα που αυξάνουν την παρουσία τους στην διεθνή σκηνή.

Τέλος, υποστήριξε ότι σε ενεργειακό επίπεδο η ασφάλεια της χώρας διασφαλίστηκε ώστε να αντιμετωπιστεί χωρίς προβλήματα η πρόσφατη κρίση του αερίου, που χτύπησε άλλες χώρες.

«Στηρίζουμε τις προοπτικές τους»

Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική ενεργής στήριξης των ευρωπαϊκών προοπτικών της Τουρκίας και ευρωατλαντικών της ΠΓΔΜ, ώστε να ενταχθούν στα δυτικοευρωπαϊκά κεκτημένα, αλλά με σαφείς όρους.

Στηρίζουμε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, κάτι που «ισχύει και για την ΠΓΔΜ» αλλά  ...«υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, ονομασία, προκλητική στάση της ηγεσίας, εθνικισμός που καλλιεργείται στο εσωτερικό τους. Όλα αυτά εξακολουθούν να φράζουν το δρόμο προς το ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να περάσουν τις πόρτες της ευρωατλαντικής οικογένειας» Τα Σκόπια «οφείλουν να κάνουν τα αναγκαία βήματα για κοινά αποδεκτή λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας με βάση κοινό γεωγραφικό προσδιορισμό» τόνισε ο κ.Καραμανλής.

«Αυξημένη τουρκική προκλητικότητα»

Για την Τουρκία ο κ.Καραμανλής σημείωσε ότι υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις στις σχέσεις μας, με αυξημένη τουρκική προκλητικότητα. «Καμία διεκδικητική κίνηση, καμία πράξη αμφισβήτησης σε βάρος των δικαιωμάτων μας δεν έμεινε χωρίς απάντηση» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Τόσο ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη όσο και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών θέσεων προϋποθέτουν τη λύση του Κυπριακού. Εμποδίζεται από τα τείχη που ανάμεσα στα άλλα απομονώνουν τους ίδιους τους τουρκοκύπριους».

Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική με εξωστρέφεια και εθνική αυτοπεποίθηση. Θεμελιώδες στήριγμα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η ενεργός παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής. «Θέλουμε μια Ευρώπη με ενιαία φωνή στα σημαντικά θέματα», ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός.

«Αποτύχατε παταγωδώς»

Στον αντίποδα των παραπάνω κινήθηκε η τοποθέτηση του Γ.Παπανδρέου που έκανε λόγο για μετατροπή μίας Ελλάδας «ασφάλειας» και του «μεγαλείου των Ολυμπιακών Αγώνων» σε πηγή μόνο αρνητικών ειδήσεων στη διεθνή ειδησεογραφία, με την απαισιοδοξία να κυριαρχεί στο εσωτερικό. Όσο δεν αξιοποιούμε τα νέα δεδομένα στην Μ. Ανατολή, δεν έχουμε λόγο στα Βαλκάνια και στα ευρωπαϊκά θέματα, δεν βρίσκόμαστε στην πρωτοπορία για τον αφοπλισμό, θα μας προσπερνά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σημείωσε.

Μάλιστα, συνέδεσε την κακή κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών με την αδυναμία άσκησης εξωτερικής πολιτικής. «Πιστεύει κανείς σε αυτήν την αίθουσα ότι η επιδείνωση των όρων του διεθνούς δανεισμού, η αύξηση του δημοσιονομικού χρέους δεν επηρεάζουν την αξιοπιστία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια;» αναρρωτήθηκε ο κ.Παπανδρέου.

«Ακολουθείτε τυφλά εντολές»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η ακυβερνησία έχει οδηγήσει στην ευρωπαϊκή περιθωριοποίηση της χώρας μας που έχει γίνει ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης. Κατηγόρησε μάλιστα τον Κ.Καραμανλή ότι ο ίδιος πρότεινε τυφλή αποδοχή των ευρωπαϊκών δεδομένων.  «Εμείς διεκδικούμε άλλες επιλογές», σημείωσε ο κ.Παπανδρέου. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα στην ΕΕ «διευρύνεται ή συρρικνώνεται ανάλογα με τη διαπραγματευτική προσπάθεια και ικανότητα».

Η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία πενταετία, κατά τον ίδιο, μας  έφερε ξανά τη δαμόκλειο σπάθη της επιτήρησης. «Για το διασυρμό της χώρας δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ιδιοτελής σας μικροκομματισμός και η ανικανότητά σας», υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου.

«Εγκαταλείψατε τα κεκτημένα»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή εγκατέλειψε την συμφωνία του Ελσίνκι επαναφέροντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό σε διμερές επίπεδο, αντί του ευρωπαϊκού.

«Πάνε περίπατο επί ημερών σας οι λεπτές κόκκινες γραμμές. Και σήμερα αναρωτιέστε προς τι η επιθετικότητα της Τουρκίας. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι οι τυπικές παρουσίες αγκαρίας στα Συμβούλια Κορυφής με δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση», υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου.

Λύση και μήνυμα από τις εκλογές

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ.Παπανδρέου καυτηρίασε την προσέγγιση ΝΔ και ΛΑΟΣ και τόνισε ότι η «συναίνεση» εξελίσσεται σε «εργολαβία μεταξύ των δύο δεξιών παρατάξεων». «Η δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τροποποιώντας το γνωστό σύνθημα και σημείωσε ότι αποτελεί παρελθόν πλέον η ρητορεία Καραμανλή περί «μεσαίου χώρου».

Το ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε λύσεις και πατριωτική περηφάνια για την Ελλάδα, υποστήριξε ο πρόεδρός του και επανέλαβε ότι έχει προτείνει πρόωρες εκλογές. «Σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογές προσλαμβάνουν έναν διπλό πολιτικό χαρακτήρα. Θα δώσουμε σαφές μήνυμα για την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα και για την ανατροπή των πολιτικών που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο» κατέληξε.

Κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκε στα δύο μεγάλα κόμματα και εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για το πού μπορεί να οδηγήσει σήμερα η κρίση, όταν σε περίοδο αυξητικών ρυθμών ανάπτυξης άρχισε νέος κύκλος πολέμων. Η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων, όπως στη Βοσνία και αλλού, είναι συμβολή στην κατοχή και όχι αλληλεγγύη στους λαούς, κατά τη γ.γ. του ΚΚΕ.

Για την ονομασία της ΠΓΔΜ η ίδια τάχθηκε υπέρ της παροχής εγγυήσεων για εξασφάλιση συνόρων και μη ύπαρξη μειονοτικών και αλυτρωτικών διεκδικήσεων. Επισήμανε επίσης ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν εξασφαλίζονται εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι «ισχυρή Ελλάδα για το λαό σημαίνει μια Ελλάδα έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ζήτησε ευρεία συζήτηση

Ο Αλ.Αλαβάνος από την πλευρά του εκτίμησε ότι «ζούμε σε εποχή μεγάλης ρευστότητας με μεγάλες ανακατατάξεις» και η Ελλάδα πρέπει να μην χάσει τις δυνατότητες που έχει αλλά να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Για το λόγο αυτό ζήτησε από την κ.Μπακογιάννη να διοργανώσει μια μεγάλη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική με θέμα τις αδυναμίες και τις προοπτικές που υπάρχουν σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης.

Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Δεν αγνοούμε τις απειλές αλλά μπορεί να υπάρξουν επιλογές ώστε να μειωθούν κατά πολύ οι δαπάνες», και έφερε ως παράδειγμα ότι «ακόμα και ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε περικοπές ύψους 40 εκατ. δολαρίων».

«Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός επιλογών με ενεργές πολιτικές. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα σε Ρωσία,Κίνα,σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ουσιαστική αξιοποίηση του ΟΑΣΕ.Να πούμε ότι έχουμε δυνατότητες ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ασφάλειας της ΕΕ. Χρειάζεται ρήξη με τον ευρωατλαντισμό», σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Καυτηρίασε επίσης την «απουσία της Ελλάδας από τη διεθνή σκηνή όταν ήταν σε εξέλιξη η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. «Οταν κλείναμε τα μάτια ο τούρκος πρωθυπουργός ερχόταν σε σύγκρουση με βασικές επιλογές της ΕΕ και των ΗΠΑ» σημείωσε ο κ.Αλαβάνος.

Ειδικά για την ΠΓΔΜ ο κ.Αλαβάνος χαρακτήρισε την κυβέρνηση Γκρούεφκσι «ακραία εθνικιστική» που πρέπει να πάρει τις «απαραίτητες απαντήσεις, χωρίς εύκολο πατριωτισμό».

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Ντόρα

Ο κ. Καρατζαφέρης στην αρχή της τοποθετησής του χαρακτήρισε «αθλιότητα από κάποιους του ΠΑΣΟΚ» τους χαρακτηρισμούς που του απευθύνουν «ότι είναι άκρο» και πρόσθεσε πως αυτό γίνεται όταν εξυπηρετούνται «κομματικοί σκοποί». Κατά τον ίδιο η συναίνεση που παρείχε στον Κ.Καραμανλή για την αντιμετώπιση της κρίσης θα ήταν ίδια αν στη θέση του ήταν ο κ.Παπανδρέου ή ο κ. Αλαβάνος. «Δεν με ενδιαφέρετε εσείς, αλλά η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, επέστρεψε τον χαρακτηρισμό «περί ακροτήτων» επιτιθέμενος στον κ.Παπανδρέου για το γεγονός ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς «ανέχεται» ως αντιπρόεδρο χαρακτηρίζοντας «ακρότητες» το να ανέχεται ως αντιπρόεδρό του στην Σοσιαλιστική Διεθνή (τον Εχούντ Μπαράκ, υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των Εργατικών στο Ισραήλ) έναν άνθρωπο που επιτέθηκε στη Γάζα. Τον ίδιο χαρακτηρισμό προσέδωσε και στη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζί, «σχετικά με την τουρκική μειονότητα και με το προσκλητήριο της Τουρκίας να την λυτρώσει».

Πολιτική λιμναζόντων υδάτων

Στη συνέχεια και για την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία ο κ.Καρατζαφέρης σημείωσε ότι πάει μόνο στην μία πλευρά για πρώτη φορά, κάτι που «είναι απόρροια της εξωτερικής πολιτικής των λιμναζόντων υδάτων», ενώ περιέγραψε τις επαφές Μπακογιάννη - Κλίντον στην Ουάσιγκτον ως «ξεπέταγμα δέκα λεπτών». Μάλιστα, υπαινίχθηκε σαφώς ότι μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ κατευθύνονται για την προσωπική προβολή της υπουργού Εξωτερικών!

Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε ακόμη μία φορά κατά της υποστήριξης της χώρας μας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό αν δεν ακούσει εκείνον «ας ακούσει τουλάχιστον τον Σαρκοζί, που λέει όχι ... χάσαμε την ευκαιρία με τον Πούτιν ... ας μην χάσουμε την ευκαιρία και με τον Σαρκοζί που είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της χώρας μας» σημείωσε.

Απάντηση Ντόρας για την ...ακροδεξιά!

Ο κ.Καρατζαφέρης έκανε τρία λεπτά για να μας πείσει ότι δεν είναι των άκρων και άλλα 27 για να επιβεβαιώσει ότι είναι, σημείωσε στην τοποθέτησή της η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η υπουργός Εξωτερικών καταλόγισε διγλωσσία στον Γ.Παπανδρέου για το ότι «ενώ είχε αποδεχθεί ότι τα Σκόπια θα προχωρήσουν στην Ε.Ε. με το όνομα FYROM, έφθασε να μας πει ότι όλο το πλέγμα του Βουκουρεστίου το είχε σκεφθεί εκείνος ... Δεν είναι κακό να αναγνωρίζει κανείς την πρωτοβουλία του άλλου. Είναι καλό για την Βουλή των Ελλήνων και τα εθνικά θέματα».

«Η Ελλάδα δεν είναι φοβικό κράτος -υπογράμμισε η ΥΠΕΞ- δεν είναι κλεισμένη στο καβούκι της. Είναι ώριμη δημοκρατία που ασκεί πολιτική στην ΕΕ και δια της ΕΕ, αλλά είναι παρούσα παντού: στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή - και σήμερα, λόγω ΟΑΣΕ, το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών είναι πλέον εξαιρετικά δραστήριο σε όλες τις περιοχές του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας» σημείωσε η ελληνίδα ΥΠΕΞ.

«Αν υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που δεν ακολουθήθηκαν, να μας το πείτε. Δεν το είπατε όμως. Ακούμε αφορισμούς, γενικούς, αοριστολογίες. Αυτό δεν βοηθά την εξωτερική πολιτική», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να βγαίνει από τη Βουλή, ό,τι είναι αρνητικό για τη χώρα μας. Δεν μπορεί στο εξωτερικό να συνεργαζόμαστε και στο εσωτερικό να μην μπορούμε να κάνουμε έναν πολιτισμένο διάλογο και να γίνεται προσπάθεια να βρεθούν σημεία διαφωνίας στην κυβέρνηση».

Για περισσότερα και για το βιντεάκι κλικ στο 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=2670792

Για περισσότερα ΕΔΩ1

1 σχόλιο:

  1. Τα είδα και τα άκουσα.
    "Εξωτερική πολιτική" για εσωτερική
    κατανάλωση...

    παπα-Ηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή