Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

«Η Χάλκη πρέπει να επαναλειτουργήσει»


Τα ψηφίσματα που υιοθέτησε χθες η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009 07:00
Βρυξέλλες

Τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο, αλλά και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ζήτησε χθες η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Τουρκία στο πλαίσιο έκθεσης και ψηφίσματος για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το σχέδιο του ψηφίσματος εκτιμά ότι η άρση του casus belli από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995 θα δώσει σημαντική ώθηση για περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ακόμη ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί για σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει σοβαρές και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση κάθε εκκρεμούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις για τη διατήρηση του διπολιτισμικού χαρακτήρα των τουρκικών νησιών Ίμβρου και Τενέδου και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας σε σχέση με την εκπαίδευση και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Κύπρο η Ευρωβουλή εκφράζει τη λύπη της σχετικά με το γεγονός ότι η συμφωνία σύνδεσης Ε.Κ.-Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλο (άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων) της εν λόγω συμφωνίας δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η ολομέλεια υπογραμμίζει τη σημασία μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα επισημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι απαραίτητο ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να λειτουργούν χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται έκκλησή τους για την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Τέλος οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την λύπη τους για το γεγονός ότι η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου δεν προστατεύονται ακόμη πλήρως στην Τουρκία.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/13/1640449.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου