Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Η πράσινη πολιτική ... θα μας σωσει ;

«Παράθυρο» για τον Βοτανικό
Αποφασισμένοι στον ΠΑΟ να ξεκινήσουν τις εργασίες

Περιθώρια να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό άφησε, εμμέσως πλην σαφώς, η χθεσινή δικαστική εισήγηση προς την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, εφόσον δεν γίνουν τα υπόλοιπα κτίρια στην περιοχή (εμπορικό κέντρο, νέο δημαρχείο κ.λπ.), για τα οποία ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Σπ. Μαρκάτης έδειξε... κόκκινη κάρτα.

Χθες στην Ολομέλεια ΣτΕ δόθηκε «μάχη» γύρω από το θέμα του εμπορικού κέντρου τύπου «Μall», καθώς ο εισηγητής πρότεινε να ακυρωθεί η οικοδομική άδεια, επισημαίνοντας παραβιάσεις του Συντάγματος και κοινοτικών οδηγιών σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ανώτατος δικαστής επεσήμανε ότι η διπλή ανάπλαση στηρίζεται κυρίως σε ταμειακούς λόγους και όχι σε πολεοδομικά κριτήρια, αφού επιτρέπεται να χτιστεί ένα πολύ μεγάλο εμπορικό κέντρο με διπλάσιο συντελεστή δόμησης, με συνέπεια να μειώνονται συνολικά οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, μαζί με τα υπόλοιπα κτίσματα που σχεδιάζονται στην περιοχή.

Αφησε, όμως, να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προχωρήσει η πολεοδομική παρέμβαση, εφόσον περιοριζόταν μόνο στις αθλητικές εγκαταστάσεις, κάτι που επεσήμανε και ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟ, εκτιμώντας ότι η εισήγηση αφήνει να πάει το γήπεδο στον Βοτανικό.

Διερωτήθηκε, όμως, εάν «κουτσουρευτεί» τελικά ο νόμος 3481/06, πώς θα μπορέσει να γίνει διπλή ανάπλαση; Οι εκπρόσωποι της ΠΑΕ υποστήριξαν (αντίθετα προς την εισήγηση) ότι ο νόμος δεν παραβιάζει ούτε το Σύνταγμα ούτε το κοινοτικό δίκαιο.

Ωστόσο, ο νομικός εκπρόσωπος του σωματείου Παναθηναϊκός ΑΟ συνέδεσε άμεσα το γήπεδο με το «Μall», υποστηρίζοντας ότι, αν δεν γίνει το εμπορικό κέντρο, θα είναι πολύ δύσκολη, αν όχι ανέφικτη, η κατασκευή του γηπέδου και ότι πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός, γιατί είναι μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

Πάντως, η προσφυγή των 130 πολιτών που στρεφόταν κατά της σύμβασης παραχώρησης της έκτασης (ανάμεσα στον δήμο και στην τεχνική εταιρεία) αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Αν η Ολομέλεια ΣτΕ υιοθετήσει σε 2-3 μήνες την εισήγηση, ακυρώνοντας την οικοδομική άδεια του εμπορικού κέντρου και κρίνοντας αντισυνταγματικό τον ν. 3481, θα χρειαστεί νέα νομοθετική ρύθμιση για το γήπεδο μόνο και απαλλοτρίωση ή αγορά των επίμαχων ή διπλανών εκτάσεων, για να καλυφθεί ο απαιτούμενος υπόλοιπος χώρος.

Στον Παναθηναϊκό, με ανακοίνωση που εξέδωσαν κάνουν σαφές πως είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν τις εργασίες για την ανέγερση του γηπέδου, αμέσως μόλις λάβουν τις άδειες εκσκαφών και αντιστηρίξεων, με όποιο ρίσκο και αν εγκυμονεί μια τέτοια απόφαση.

Παράλληλα, θέτουν προ των ευθυνών όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, του Δήμου Αθηναίων, των δημοτικών παρατάξεων και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων να γίνει το γήπεδο αποδεικνύεται μόνο με πράξεις. Τους καλούμε να ανταποκριθούν».

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=4750&pubid=2616749

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου