Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Μεχρί εκεί έφτασε η Αμερική...;

Κίνα: Προβληματισμός για το αμερικανικό κρατικό χρέος
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009 07:00
Την εμπιστοσύνη του προς την οικονομία της Κίνας εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει τα οικονομικά περιθώρια για να προβεί σε μεγαλύτερες δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας - εφόσον κριθεί αναγκαίο κάτι τέτοιο. Εξέφρασε όμως προβληματισμό για τις ΗΠΑ και την ασφάλεια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Το γεγονός ότι ο κ. Γουέν εξέφρασε δημοσίως τις ανησυχίες τους για το αμερικανικό κρατικό χρέος αντικατοπτρίζει το πώς εξελίσσονται οι σινοαμερικανικές σχέσεις, υπό το βάρος των πιέσεων της χρηματοοικονομικής κρίσης. Επί πολλά χρόνια οι ΗΠΑ πίεζαν την Κίνα να αλλάξει οικονομική στρατηγική.

Τον τελευταίο καιρό όμως, η κινεζική κυβέρνηση -που αποτελεί και το μεγαλύτερο κάτοχο αμερικανικών ομολόγων- εκφράζει ανοικτά την άποψή της περί κακής οικονομικής διαχείρισης στις ΗΠΑ. «Έχουμε δανείσει πολλά χρήματα στις ΗΠΑ, οπότε είναι φυσικό να ανησυχούμε για την ασφάλεια των τοποθετήσεών μας», τόνισε ο κ. Γουέν. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα πετύχει το στόχο για ρυθμούς ανάπτυξης 8% φέτος, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/14/1640931.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου