Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Μήπως θέλουν να προχωρήσουν τα πρωτόκολλα;

Στριμώχνει Τουρκία το Ευρωκοινοβούλιο

Ζητεί από τους γείτονες βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.





Παρασκευή, 13.03.09
Στριμώχνει Τουρκία το Ευρωκοινοβούλιο

Βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης ζήτησε χθες από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τα Σκόπια και την Αθήνα να αναζητήσουν συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, το οποίο, όμως, θεωρούν διμερές ζήτημα.

Οι παραπάνω τοποθετήσεις της Ευρωβουλής έγιναν στο πλαίσιο των εκθέσεων προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, ενώ και οι δύο εκθέσεις έχουν συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα για το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια, η άρση του casus belli, που κήρυξε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, θα δώσει σημαντική ώθηση για περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Υπενθυμίζουν, επίσης, στην Αγκυρα ότι έχει δεσμευθεί για σχέσεις καλής γειτονίας και για το λόγο αυτό καλείται να καταβάλλει σοβαρές και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση κάθε εκκρεμούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία καλείται, επίσης, να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να λειτουργούν χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς, ιδίως όσον αφορά το νομικό τους καθεστώς, την εκπαίδευση του κλήρου, την εκλογή της ιεραρχίας τους, τη θρησκευτική εκπαίδευση και την κατασκευή χώρων λατρείας. Στο πλαίσιο αυτό, το Κοινοβούλιο κάνει έκκληση για την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Αναφορικά με τα Σκόπια, η έκθεση καταψηφίστηκε από τους Ελληνες ευρωβουλευτές εξαιτίας των αρνητικών διατυπώσεων που περιέχει σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας. Ειδικότερα, εκφράζεται μεν η ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις παρά την πρόσφατη προσφυγή της πρώτης στο Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Ομως, κατά την άποψη της Ευρωβουλής, «παρόμοιες εκκρεμείς διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση ή να έχουν προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Τη φράση αυτή επιχείρησαν να απαλείψουν οι Ελληνες ευρωβουλευτές, αλλά δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα να καταψηφίσουν την έκθεση.



www.e-tipos.com/newsitem?id=80280

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου