Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

20091207 Αντιπαράθεση για το απόρρητο έγγραφο του ΥΠΕΞ περί Σκοπίων

Αντιπαράθεση για το απόρρητο έγγραφο του ΥΠΕΞ περί Σκοπίων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009 07:00
435 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1751579
Πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, προκάλεσε η δημοσίευση, χθες, διαβαθμισμένου εγγράφου του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο η τότε υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται, σε συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό της Α. Μιλόσοσκι, να μη ζητεί αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ώστε να υπάρξει μια ονομασία έναντι όλων.



Η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «διολισθαίνει σε παράλληλη μυστική διπλωματία με τα Σκόπια».
Το «απόρρητο» έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσίευσε χθες το «Έθνος της Κυριακής», προέρχεται από τον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι και αναφέρεται σε συνάντηση που είχαν, το Σεπτέμβριο του 2008, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

«Η κα υπουργός προσδιόρισε την ουσία της υπόθεσης στην ονομασία και στο εύρος της χρήσης αυτής, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το σκοπιανό Σύνταγμα, δεν επιβάλλει ονομασία, όμως δεν συζητεί μια ονομασία για το χαρτί, αλλά για αποδεκτή και ενσυνείδητη χρήση αυτής από το λαό της ΠΓΔΜ», αναφέρει το έγγραφο.

Με ανακοίνωσή της, η κα Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «διολισθαίνει σε παράλληλη μυστική διπλωματία με τα Σκόπια», για «διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις» και επιχείρηση αποπροσανατολισμού. Η τέως υπουργός υποστήριξε ότι η εθνική κόκκινη γραμμή «τηρήθηκε απαρέγκλιτα, σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης και σε όλα τα επίπεδα, και έφερε το μόνο θετικό αποτέλεσμα που υπήρξε για πολλά χρόνια για το θέμα των Σκοπίων, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι».

Απαντώντας στην κα Μπακογιάννη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, χάραξε την «κόκκινη γραμμή» και την κάλεσε «να αναζητήσει αλλού εχθρούς», λέγοντας ότι «αυτά τα παιχνίδια αποτελούν συνήθειες άλλων, οι οποίοι έχουν ήδη κριθεί κατ' επανάληψη».

«Από εκείνους που έχουν υπηρετήσει σε υπεύθυνες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών περιμένει κανείς ιδιαίτερη προσοχή και ωριμότητα, όταν τοποθετούνται για εθνικές υποθέσεις», είπε ο εκπρόσωπος. «Περιμένει κανείς να μη συγχέουν τον εθνικό με τον κομματικό πατριωτισμό. Και βεβαίως περιμένει κανείς να θυμούνται ότι αυτή η ευθύνη εξακολουθεί να ισχύει και μετά την αποχώρηση από το υπουργείο Εξωτερικών».

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενο του εγγράφου.

«Για λόγους αρχής, δεν σχολιάζουμε το περιεχόμενο διαβαθμισμένης υπηρεσιακής αλληλογραφίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. «Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε -και δεν μπορεί- να αποδεχθεί την ύπαρξη δήθεν «μακεδονικού» έθνους, γλώσσας ή ταυτότητας. Όπως είναι ξεκάθαρο ότι επιμένουμε σε μια ονομασία, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Αυτό ήταν άλλωστε το πνεύμα του βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι».

Κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ότι «αναζητούν τις αποχρώσεις των κόκκινων γραμμών», το ΛΑΟΣ επανέλαβε τη θέση του για «καμιά χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και καμιά παραχώρηση της ιστορίας μας στο κράτος των Σκοπίων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου