Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

20091207 Ασύμφορος ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Θα μπορούσε κάποιος να μας πει , πόσα έβαλαν στη τσέπη οι βούλγαροι, φυσικά από τους αμερικανούς ,  για να δυναμιτίσουν την συμφωνία ;
Θ.Γ

Βουλγαρία: Ασύμφορος ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009 12:06

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης είναι ασύμφορη για τη Βουλγαρία και δεν προασπίζει τα συμφέροντά της, δήλωσε χθες στο Μπουργκάς ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, κ. Μπόικο Μπορίσοβ, προσθέτοντας πως η συμφωνία θα δημοσιοποιηθεί προκειμένου να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη για την απουσία πρόνοιας σχετικά με την αποχώρηση από αυτή κάποιας από τις συμβαλλόμενες πλευρές.
Ο αγωγός είναι πρόβλημα για την οικολογία του Μπουργκάς και της ευρύτερης περιοχής, συμπλήρωσε ο κ. Μπορίσοβ.
Η συμφωνία είναι σημαντική για τις άλλες δύο χώρες, καθώς η Ρωσία πουλάει το πετρέλαιό της με τα δικά της πλοία και κερδίζει από αυτό, ενώ η Ελλάδα είναι σαν να αποκτά πηγή πετρελαίου στην Αλεξανδρούπολη, το επεξεργάζεται, το μεταφέρει με τα πλοία της και κερδίζει, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, συμπληρώνοντας πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, κ. Γκεόργκι Περβάνοβ και ο υπουργός οικονομίας, ενέργειας και τουρισμού της χώρας, κ. Τράιτσο Τράικοβ ξεκίνησαν συνομιλίες για την τροποποίηση της συμφωνίας, η οποία ωστόσο δεν είναι δυνατή χωρίς τη συγκατάθεση της ρωσικής πλευράς. «Εμείς συνεχίζουμε το διάλογο με τις άλλες δύο χώρες, τη Ρωσία και την Ελλάδα, αλλά δυστυχώς η συμφωνία έχει υπογραφτεί έτσι ώστε στη σημερινή της μορφή δεν εξυπηρετεί τη Βουλγαρία», υπογράμμισε ο κ. Μπορίσοβ.

Είναι γνωστό ότι επί Σοβιετίας η Βουλγαρία ήταν ο πλέον πιστός και αφοσιωμένος της σύμμαχος και επικίνδυνος εν δυνάμει εχθρός της Ελλάδος με τις γνωστές βλέψεις της στο Αιγαίο και τη γνωστή εγκληματική συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, κατά την οποία της είχε δοθεί η Θράκη. Σήμερα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με τις ποικίλες βλέψεις να έχουν σπρωχτεί κάτω από το χαλί, υπό την προστασία και "συμμαχία" με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη εγκαταστήσει διάφορες στρατιωτικές βάσεις με ανατολικό προσανατολισμό (Ρωσία, Ιράν κλπ).
Πέραν τούτου, το τουρκικό κόμμα της Βουλγαρίας που όλως αντισυνταγματικά συμμετέχει στις εκλογές, μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ, συμμετέχει σ' όλες τις σχηματιζόμενες βουλγαρικές κυβερνήσεις και ούτε λίγο, ούτε πολύ είναι ο ρυθμιστής της κατάστασης.
Κατόπιν των ανωτέρω:
  1. Αν γίνει ο αγωγός Πύργος-Αλεξανδρούπολη υποβαθμίζονται σημαντικότατα τα στενά, το δυνατό χαρτί της Τουρκίας και δεν εισπράττει τέλη διελεύσεως, όπως θα κάνει τον τον Nabucco και τον South Stream.
  2. Η Τουρκία εκβιαστικά ερωτοτροπεί με το Ιράν, το μεν για να πιέσει τις ΗΠΑ, το δε να έχει πρόσβαση στην πυρηνική τεχνολογία.
  3. Ως G15 δημιουργεί στρατηγική επιρροής και συμμαχιών προς ανατολάς προκειμένου να καταστεί περιφερειακή δύναμη της κεντρικής Ασίας και έτσι συνεχώς να αυξάνει το κύρος, έχοντας και το δημογραφικό πλεονέκτημα με το μέρος της.
  4. Η Βουλγαρία είναι φερέφωνο των ΗΠΑ και σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να τις δυσαρεστήσει, καθότι οι εκεί στρατιωτικές βάσεις αφήνουν χρήματα και οι Αμερικάνοι ουδόλως επιθυμούν η Ευρώπη να τροφοδοτείται ενεργειακά από τη Ρωσία.
Αυτά τα ολίγα πάρα πολύ συνοπτικά.
ΣΓΣ


ΥΓ Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος κλικ στη ακόλουθη διεύθυνση: 
https://docs.google.com/leaf?id=0B5fnPYjKAgRINGMxZWVkOWQtOTZlYy00MjVmLWFhNzQtM2QxNjFmZTFhMWUx&hl=en




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου