Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

20091210: Προϋπολογισμοί με στόχο την ύφεση

Προϋπολογισμοί με στόχο την ύφεση

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 07:00
418 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1753256

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση της Ιρλανδίας και σε λιγότερο βαθμό της Βρετανίας λόγω επικείμενων εκλογών, προκειμένου να απομακρύνουν τις χώρες τους από τη χειρότερη ύφεση που γνώρισαν στη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, προσπάθεια που αποτυπώνεται στους προϋπολογισμούς που κατατέθηκαν χθες στις δύο χώρες.



Να καθησυχάσει τις χρηματοοικονομικές αγορές ο στόχος του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν.
Αφού κατάρτισε δύο έκτακτους προϋπολογισμούς μέσα σε ένα εξάμηνο, διοχέτευσε 11 δισ. ευρώ σε τράπεζες και δημιούργησε τράπεζα επισφαλειών για την απορρόφηση τοξικού ενεργητικού αξίας 54 δισ. ευρώ, η πρώην «κελτική τίγρη» παρουσίασε τον πιο αυστηρό προϋπολογισμό σε διάρκεια περίπου 30 ετών, ανακοινώνοντας νέους φόρους στα ακίνητα και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα και των επιδομάτων στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας.

Αναλυτικότερα, ο προϋπολογισμός του 2010 μειώνει τις δαπάνες κατά 4 δισ. ευρώ μέσω μείωσης μισθών στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα περιορίζει τις δαπάνες στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας κατά 760 εκατ. ευρώ. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε με δαπάνες της ιδίας κλίμακας και τα έτη 2011 και 2012.

Ωστόσο, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν έδωσε ελαφρώς πιο αισιόδοξο τόνο για την ανάπτυξη, λέγοντας ότι η ανεργία θα μπορούσε τώρα να αποδειχθεί χαμηλότερη απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 1,25% το 2010, ελαφρώς καλύτερα από τη συρρίκνωση της τάξης του 1,5% που είχε προβλεφθεί νωρίτερα.

Στόχος του Λένιχαν είναι να καθησυχάσει τις χρηματοοικονομικές αγορές ότι η χώρα του λαμβάνει αυστηρά μέτρα για να σταματήσει την αύξηση του χρέους της, παίρνοντας παράλληλα αποστάσεις από την Ελλάδα.

Το συνολικό δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία διετία και αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 65% του ΑΕΠ, αν και παραμένει κατά πολύ χαμηλότερα από το αντίστοιχο της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Και για να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση, θα πρέπει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός της από την πλειοψηφία της Βουλής τις προσεχείς ημέρες.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ διαμόρφωσε το κλίμα για τις επικείμενες εκλογές, ανακοινώνοντας την εφάπαξ επιβολή φόρου στα μπόνους τραπεζιτών και άλλων υψηλών φόρων στους πλουσίους, ανταποκρινόμενος στην αυξημένη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στον τραπεζικό τομέα.

Ο Ντάρλινγκ ανέφερε ότι οι φόροι αναμένεται να επιβληθούν σε μπόνους που ξεπερνούν την αξία των 25.000 στερλινών (40.725 δολαρίων) σε όλες τις βρετανικές τράπεζες αλλά και τις ξένες που έχουν υποκαταστήματα στη Βρετανία.

Το μέτρο θα έχει ισχύ από χθες έως τις 5 Απριλίου. Εν όψει όμως εκλογών σε έξι μήνες, το προσχέδιο προϋπολογισμού του Ντάρλινγκ εμπεριέχει και άλλα μέτρα που πιθανότατα να είναι αρεστά στους ψηφοφόρους, περιλαμβανομένης της παράτασης αρκετών σχεδίων για τη βοήθεια μικρότερων επιχειρήσεων αλλά και δανειοληπτών στην αγορά ενυπόθηκων δανείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου