Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

20091207 Οικονομία: Παραμονή των μέτρων στήριξης

Οικονομία: Παραμονή των μέτρων στήριξης

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009 07:00
439 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1751526




Το αργότερο το 2011συμφώνησαν οι ηγέτες της Ε.Ε. ότι θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν σημαντικά τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα (Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από την τελευταία συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών).
H oικονομία της Ε.Ε. έχει μεν σταθεροποιηθεί, παραμένει όμως ευάλωτη, άποψη την οποία θα διατυπώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της 11ης Δεκεμβρίου, όπου και θα ζητήσουν να παραμείνουν σε εφαρμογή τα πακέτα στήριξης της οικονομίας έως ότου διασφαλιστεί η ανάκαμψη, αν και όχι πέραν του 2011, όπως επισημαίνεται σε προσχέδιο εγγράφου που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Tα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο δείχνουν επίσης ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι κάθε κράτος-μέλος θα αποσύρει τα κρατικά μέτρα στήριξης προς τον τραπεζικό τομέα όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Ωστόσο, η διαδικασία εξόδου θα πρέπει να είναι συντονισμένη και να αρχίσει με την απόσυρση των κρατικών εγγυήσεων για τον τραπεζικό δανεισμό, σύμφωνα με το κείμενο το οποίο και θα προσυπογράψουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο.

Ανεξαρτήτως από το χρονικό περιθώριο που έχει καθοριστεί, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν σημαντικά τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα το αργότερο το 2011, αν και νωρίτερα σε ορισμένες χώρες όπου οι οικονομικές συνθήκες το καθιστούν εφικτό, μήνυμα που θα επαναληφθεί στη σύνοδο, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Ωστόσο, οι ηγέτες δεν πρόκειται να ορίσουν προθεσμίες για την απόσυρση των κρατικών μέτρων στο τραπεζικό σύστημα, όπως συμφώνησαν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα.

Ξεχωριστά, η Γαλλία διά στόματος του αρμόδιου για τον προϋπολογισμό υπουργού διαμήνυσε ότι χρειάζεται νομοθεσία για να φέρει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό της έλλειμμα που να μην είναι υπερβολικά αυστηρή, τη στιγμή που η γειτονική Γερμανία εισήγαγε νόμο που περιορίζει το νέο ετήσιο δανεισμό από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο 0,35% του ΑΕΠ από το 2016.

Αντίστοιχα, στην Ιρλανδία, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 13,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, χωρίς τη μείωση των δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ που έχει τεθεί ως στόχος στον προϋπολογισμό ο οποίος και θα κατατεθεί μεθαύριο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας.

Προειδοποίηση ΟΟΣΑ

Οι χώρες με συσσωρευόμενο δημόσιο χρέος τείνουν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα της οικονομικής ανάκαμψης τα επόμενα έτη, όπως προειδοποίησε ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν, κορυφαίος οικονομολόγος του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) σε συνέντευξή του στην ιταλική «Corriere della Sera».

«Η ανάκαμψη μπορεί να είναι ισχυρότερη του αναμενομένου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι και σταθερή... Η ανάπτυξη αυτή είναι αποτέλεσμα κρατικών πολιτικών στήριξης και όχι ιδιωτικής δραστηριότητας», είπε χαρακτηριστικά. Ο Πάντοαν πιστεύει ότι το χρέος που συσσωρεύτηκε από ορισμένες κυβερνήσεις ίσως να γίνει δυσβάσταχτο, εν μέρει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Ο αντίκτυπος από τα κρατικά μέτρα στήριξης ίσως να γίνει αισθητός το επόμενο έτος, ενώ η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα ενδεχομένως να παραμείνει ανεπαρκής ακόμη και το 2011, καταλήγει ο οικονομολόγος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου