Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

20091212 Στροφή στη Ρωσία

Στροφή στη Ρωσία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009 07:00
205 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1754346


Τη θέση της Ρωσίας ως δεύτερης δύναμης μεταξύ των μεγαλυτέρων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του κόσμου φιλοδοξεί να εξασφαλίσει το Ιράκ, ολοκληρώνοντας χθες το διαγωνισμό δημοπράτησης δύο από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας, παρόλο που δεν κατάφερε να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον για κοιτάσματα σε επικίνδυνες περιοχές της χώρας.

Η κοινοπραξία της Royal Dutch Shell και της Petronas της Μαλαισίας εξασφάλισαν τη συμφωνία για εκμετάλλευση του Μαζνούν, ενός εκ των μεγαλυτέρων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total, σε συνεργασία με την κινεζική CNPC και την Petronas, απέκτησαν δικαιώματα για την εκμετάλλευση του μικρότερου κοιτάσματος Χαλφάγια.

Εκ των 15 ιρακινών κοιτασμάτων, το ενδιαφέρον προσείλκυσαν μόνο εκείνα που βρίσκονται σε σχετικά σταθερές περιοχές του Ιράκ, ενώ για πέντε που βρίσκονται σε κάπως πιο επικίνδυνες περιοχές δεν υπήρξε καμία προσφορά.

Παρόλο που το Μαζνούν αποτελεί ένα τεράστιο κοίτασμα -με αποθέματα 13 δισ. βαρελιών πετρελαίου- η παραγωγή του ανέρχεται μόλις στα 46.000 βαρέλια ημερησίως.

Shell και Petronas δεσμεύθηκαν στην αύξηση της παραγωγής περίπου στο 1,8 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως.

Τα ιρακινά αποθέματα πετρελαίου είναι τα τρίτα μεγαλύτερα, μετά της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Όμως η παραγωγή της χώρας είναι μικρή -μόλις στα 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως- επιδιώκει όμως τον τριπλασιασμό της μέσα στα επόμενα χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου