Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Αντιδίκησαν για «κερκόπορτα» στους εμπόρους ναρκωτικών

Αντιδίκησαν για «κερκόπορτα» στους εμπόρους ναρκωτικών

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 07:00
356 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1753223


Ανάλογη διάταξη με αυτή του κ. Καστανίδη (αριστερά) που κατήγγειλε η Ν.Δ. είχε καταθέσει τον περασμένο Μάιο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας ο οποίος την απέσυρε μετά από αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ.
Ανέβηκαν, χθες, οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση διάταξης του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την υπό όρους αποφυλάκιση καταδικασθέντων για αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά.

Η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ σε κοινή γραμμή κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ανοίγει το δρόμο για την αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών, ενώ η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για υποκρισία και καλλιέργεια φόβου με αφορμή μια διάταξη που είχε υποστηρίξει προ μηνών η ίδια η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η επίμαχη διάταξη που περιλήφθηκε στο ψηφισθέν νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις θυμάτων βίας, προβλέπει ότι οι καταδικασθέντες για ναρκωτικά θα μπορούν να αποφυλακισθούν υπό όρους και με σύμφωνη γνώμη του Δικαστικού Συμβουλίου εφόσον έχουν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους.

Μέχρι σήμερα ο νόμος προέβλεπε αντίστοιχη δυνατότητα στα 4/5 της ποινής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ξεκαθάρισε ότι με τη νέα διάταξη δεν επιτρέπεται αποφυλάκιση σε κανέναν μεγαλέμπορο ναρκωτικών που έχει δικαστεί σε ισόβια.

Παράθεσε, μάλιστα στοιχεία σχετικά με των αριθμό των εγκλείστων για ναρκωτικά στις φυλακές. Συγκεκριμένα, οι βαρυποινίτες (ισόβια κάθειρξη) είναι 343, οι έγκλειστοι με ποινές άνω των 10 ετών είναι 1.028 και οι έγκλειστοι με ποινές κάτω των 10 ετών είναι 3.500.

Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη η ψηφισθείσα διάταξη αφορά κυρίως τους τελευταίους, δηλαδή, τα λεγόμενα «βαποράκια».

Κατόπιν έντονων αντιδράσεων ο κ. Καστανίδης αύξησε, πάντως, από 16 σε 20 έτη το δικαίωμα των ισοβιτών να υποβάλουν αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους.

Με άλλη τροποποίηση αυστηροποίησε περαιτέρω την υπό όρους αποφυλάκιση καθορίζοντας ότι το Δικαστικό Συμβούλιο υποχρεούται στην περίπτωση αυτή να επιβάλλει ειδικούς όρους στους αποφυλακισθέντες.

Η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ επέμεναν στην απόσυρση της τροπολογίας με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, να υποστηρίζει ότι υπάρχει ευνοϊκότερη μεταχείριση προς τους εμπόρους ναρκωτικών και ότι η κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα σε αυτούς.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ανάλογη διάταξη με αυτή που κατήγγειλε η Ν.Δ. είχε καταθέσει τον περασμένο Μάιο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας ο οποίος την απέσυρε μετά από αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ.

Η διάταξη του κ. Καστανίδη έγινε χθες δεκτή μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΛΑΟΣ. Υπέρ ψήφισαν 163, κατά 82 και «παρών» 5. Να σημειωθεί ότι «παρών» ψήφισαν 5 βουλευτές του ΚΚΕ.

Σχόλιο
Με δεδομένη την υπάρχουσα εγκληματικότητα, η αποφυλάκιση των δεδομένων παρανόμων αναμφισβήτητα θα αυξήσει την εγκληματικότητα και τη φοβία των φιλειρηνικών πολιτών.
Γνωρίζω ότι οι έγκλειστοι των φυλακών αποτελούν δεδικασμένο. Η ισχύς του οποιουδήποτε νόμου άρχεται από δημοσιεύσεως του στο ΦΕΚ. Ως εκ τούτου η διάταξη είναι χαριστική. Γιατί είμαστε τόσο φιλέσπλαχνοι για τους αποδεδειγμένα ναρκομανείς και δεν αγαπάμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που ενδέχεται να πέσουν στα χέρια τους;
Ποιοι επωφελούνται από την αποφυλάκιση τους; Οι μεγαλοσχήμονες δικηγόροι ή/και νυν βουλευτές; Ας μας δοθεί, για λόγους διαφάνειας, κατάλογος των αποφυλακιζομένων με το δικηγόρο ενός εκάστου εξ αυτών.
ΣΓΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου