Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 07:00
Νίκος Μπέλλος, 728 λέξεις, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1753831
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (αριστερά) με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη χθεσινή έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. |
Την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το μείζον θέμα της Συνόδου Κορυφής τόσο σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών όσο και για τους 1.000 και πλέον δημοσιογράφους, που καλύπτουν τη διήμερη συνεδρίαση.
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ανησυχούν έντονα τους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για το ευρώ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προέτρεψε να ηρεμήσουν τα πνεύματα σε σχέση με μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας.
«Προς το συμφέρον μιας ουσιαστικής συζήτησης παρακαλώ να μην υπερτιμάτε το θέμα», επισήμανε στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Στο ερώτημα αν οι χώρες της Ευρωζώνης θα στηρίξουν την Ελλάδα, αν η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να χρεώνεται στις χρηματαγορές, η κα Μέρκελ αρνήθηκε να απαντήσει θεωρώντας την ερώτηση υποθετική.
«Φέρουμε κοινή ευθύνη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι όταν ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης έχει προβλήματα, αυτό αφορά αυτομάτως όλους.
Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση στην Ελλάδα, πιστεύουμε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί σωστά και θα επιλυθεί, δήλωσε από την πλευρά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. εξήγησαν ξεκάθαρα στην Ελλάδα τι οφείλει να κάνει για το καλό της και για να εγγυηθεί τα δημόσια οικονομικά της, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα τα κάνει όλα.
«Διαθέτουμε όλους τους μηχανισμούς για να αντεπεξέλθουμε στα προβλήματα», κατέληξε ο κ. Μπαρόζο αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξει κοινοτική παρέμβαση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων επανέλαβε η εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου, Χοακίν Αλμούνια.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι «εξαιρετικά σοβαρή», είπε από την πλευρά της η υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Σουηδίας, χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ.
«Φυσικά και είμαστε ανήσυχοι» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ξέρει τι πρέπει να κάνει, χρειάζεται πολιτικό θάρρος». «Είμαστε μια οικογένεια και προσπαθούμε ο ένας να στηρίξει τον άλλο», κατέληξε ο Σουηδέζα υπουργός.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να παρέμβει με πόρους του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη στήριξη της οικονομίας υπό μορφή δανείων.
Κι αυτό γιατί ναι μεν υπάρχει ο κοινοτικός μηχανισμός με πόρους 25 δισ. ευρώ, αλλά αφορά τη στήριξη των κρατών μελών, που δεν συμμετέχουν στο ενιαίο νόμισμα. Αυτό έγινε άλλωστε τους προηγούμενους μήνες με τις χώρες της Βαλτικής, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Εάν απαιτηθεί στήριξη της ελληνικής οικονομίας αυτή θα πρέπει να γίνει είτε διμερώς από χώρες της Ευρωζώνης, είτε μέσω άλλων μηχανισμών, εκτός κοινοτικού προϋπολογισμού.
Αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν οι εταίροι είναι να εκφράσουν δημόσια μια ανοικτή στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στις διεθνείς κεφαλαιαγοράς.
Πριν το κάνουν, όμως, θα πρέπει να αποσπάσουν από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ρητή δέσμευση για άμεση λήψη μέτρων.
Η δέσμευση Παπανδρέου
Αποφασισμένος να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε χθες ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε σχετική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Δεν έχουμε ίδιου τύπου προβλήματα με την Ιρλανδία και το Ντουμπάι, διαβεβαίωσε τους εταίρους ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος περιέγραψε το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου τα προβλήματα της Ελλάδας είναι η αδιαφάνεια, η διαφθορά, η σπατάλη στο δημόσιο τομέα, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Εκεί θα εστιαστεί, όπως είπε, η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διόρθωση της κατάστασης.
Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι για τις αναγκαίες αλλαγές που θα κάνουμε προς όφελος του ελληνικού λάου και φυσικά προς όφελος της κοινής μας «οικογένειας» της Ε.Ε., ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχει την ισχυρή υποστήριξη των εταίρων.
Ο πρωθυπουργός λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής, είχε επαφές με κορυφαίους εταίρους, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, και αξιωματούχους της Κοινότητας, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ συναντήθηκε και με το Σουηδό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ε.Ε. Φρέντρικ Ράινφελντ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν με τον οποίο συνδέεται με παλαιά φιλία από τη θητεία τους στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου