Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Επίθεση φιλίας στους Κούρδους από τον Ερντογάν

20080313 Επίθεση φιλίας στους Κούρδους από τον Ερντογάν

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 13/3/2008 8:27:05 πμ
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ διαδέχεται, όπως όλα δείχνουν, η επίθεση φιλίας της Άγκυρας προς τους 12 και πλέον εκατομμύρια Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Όσο για το βαρύ πυροβολικό της, δεν είναι άλλο από τα 12 δισ. δολάρια που υπόσχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα επενδυθούν για την αναβάθμιση της φτωχής και εξαιρετικά υποβαθμισμένης περιοχής, οι κάτοικοι της οποίας διάκεινται ευνοϊκά προς τους αντάρτες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός -ο οποίος είναι αρκετά δημοφιλής ανάμεσα στους Κούρδους, όπως απέδειξαν και τα ποσοστά του ΑΚΡ στις πρόσφατες εκλογές- σκοπεύει να παρουσιάσει αυτοπροσώπως το σχέδιό του όταν, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, επισκεφθεί την Ανατολία, όπου αυτή τη στιγμή σταθμεύουν πάνω από 200.000 στρατιώτες, συνεπικουρούμενοι από 55.000 περίπου μέλη της Εθνοφυλακής. Μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στις υποδομές, δηλαδή στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου και του συστήματος παροχής πόσιμου νερού και άρδευσης, καθώς και στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. «Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν περιορίζεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έχει παράλληλα, μια κοινωνικοοικονομική, μια ψυχολογική και μια πολιτιστική διάσταση», δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν, μιλώντας προς την αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Συμπαράσταση
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αυτή του την προσπάθεια, ο Ερντογάν φαίνεται ότι έχει διασφαλίσει την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και των στρατηγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούκ, κάλεσε την κυβέρνηση να αποθαρρύνει τους Κούρδους να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα, προσφέροντάς τους οικονομικά κίνητρα.

Αντιμέτωποι
Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κουρδικό έχουν φέρει αντιμέτωπο τον στρατό με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος θεωρεί ότι η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το βόρειο Ιράκ ήταν αδικαιολόγητα πρόωρη. Προφανώς, μέχρι πριν από μερικούς μήνες, αυτό θα φάνταζε αδιανόητο, καθώς ο Μπαϊκάλ θεωρούνταν ως ο βασικός πολιτικός εκφραστής του κεμαλικού κατεστημένου και απολύτως έμπιστος των στρατηγών. Αυτό, όμως, φανερώνει και την πρωτοβουλία κινήσεων που έχει αποκτήσει το δίδυμο Ερντογάν-Γκιουλ, ανατρέποντας τις παλιές ισορροπίες και αναγκάζοντας το βαθύ κράτος να αναζητά συμβιβασμό...

Η συμμαχία του Υδατος
Τη διαχείριση των υδάτινων πόρων τους και την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με αυτούς, χωρίς την κηδεμονία ή την ανάμειξη τρίτων χωρών, αποφάσισαν η Τουρκία, η Συρία και το Ιράκ, προχωρώντας στη δημιουργία ενός Ινστιτούτου ύδατος. Δεκαοκτώ επιστήμονες εξειδικευμένοι στο αντικείμενο από κάθε χώρα θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα που θα έχει την έδρα τους στο τουρκικό φράγμα Ατατούρκ. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι ένας πόλεμος για το νερό θα ξεσπάσει τα προσεχή χρόνια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής φαίνεται να μη επαληθεύονται, καθώς η Τουρκία αλλάζει την προσέγγισή της στο ζήτημα και εκτιμά πλέον πως οι διαφορές αυτές θα πρέπει να λύνονται με διμερείς συνομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου