Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

ΝΑΤΟ και Σέρβοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη

20080318 ΝΑΤΟ και Σέρβοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 18/3/2008
Βελιγράδι, Γελένα Βίντιτς

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν χθες το πρωί όταν δυνάμεις της αστυνομίας του ΟΗΕ (UNMIK) και του ΝΑΤΟικού στρατού (KFOR) εισέβαλαν στο δικαστήριο του ΟΗΕ στη βόρεια Μιτροβίτσα σε μία προσπάθεια να ανακαταλάβουν το κτίριο που είχαν καταλάβει από την Παρασκευή οι Σέρβοι δικαστικοί λειτουργοί που ζητούσαν να επανέλθουν στις εργασίες τους.
Παρότι οι Σέρβοι δικαστικοί λειτουργοί δεν αντιστάθηκαν στη σύλληψη, όταν οι διεθνείς δυνάμεις βγήκαν από το κτίριο μαζί με τους συλληφθέντες, μία μεγάλη ομάδα πολιτών έκλεισε τον δρόμο και άρχισε να πετάει πέτρες στην UNMIK. Οι στρατιώτες απάντησαν με δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να σταματήσουν δύο οχήματα και να απελευθερώσουν 21 Σέρβους. Οι υπόλοιποι 53 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Πρίστινα, αλλά μετά από συμφωνία με τον Σέρβο υπουργό αρμόδιο για θέματα Κοσσυφοπεδίου, Σλόμπνταν Σαμάρτζιτς, αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στη Μιτροβίτσα αργά χθες το βράδυ.
Ωστόσο, οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε άλλα σημεία της πόλης, όπου, σύμφωνα με αναφορές, επικράτησε χάος. Οχήματα της UNMIK και της KFOR πυρπολήθηκαν, ενώ οι διαδηλωτές έκαναν χρήση αυτοσχέδιων βομβών. Σύμφωνα με πηγές στη Μιτροβίτσα, τριάντα μέλη της διεθνούς δύναμης τραυματίστηκαν, πέντε εκ των οποίων σοβαρά.

Τραυματίες
Τρεις Σέρβοι επίσης νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση, ενώ ένας από αυτούς έχει υποστεί τραύματα που απειλούν ευθέως τη ζωή του. Αλλοι 70 Σέρβοι δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες για ελαφρούς τραυματισμούς, που, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, προήλθαν από πυροβόλα όπλα.
Η κατάσταση εκτονώθηκε όταν διατάχθηκε η αποχώρηση των δυνάμεων της UNMIK και της αστυνομίας του Κοσόβου (KPS) από τη Μιτροβίτσα, αλλά τα πνεύματα παραμένουν οξυμένα. Η αναταραχή στη Μιτροβίτσα προκάλεσε την ευνόητη οργισμένη αντίδραση των αξιωματούχων στο Βελιγράδι. Ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς επισήμανε ότι η 17η Μαρτίου είναι η τέταρτη επέτειος από το χειρότερο πογκρόμ εναντίον των Σέρβων του Κοσόβου από την ανάπτυξη των διεθνών δυνάμεων στην περιοχή.
Ο Τάντιτς ζήτησε από τους Σέρβους του Κοσόβου να μην προβούν σε πράξεις που θα αποτελέσουν πρόκληση για τις διεθνείς δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, επίσης, καταδίκασε τη στάση των UNMIK και KFOR εναντίον της ειρηνικής διαδήλωσης των δικαστικών λειτουργών. Ο Κοστούνιτσα ανακοίνωσε ότι Βελιγράδι και Μόσχα συντονίζουν την αντίδρασή τους στην αναταραχή της Μιτροβίτσα.
Η Ρωσία αντέδρασε αμέσως: Ζήτησε από τις διεθνείς δυνάμεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι «η εξέγερση που προκλήθηκε από την εισβολή των δυνάμεων της KFOR και UNMIK στο δικαστικό μέγαρο είναι άμεσο αποτέλεσμα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και της απόρριψης αυτής της παράνομης πράξης από τους Σέρβους που διαμένουν εκεί».

Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και Ε.Ε. καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια, αλλά εστίασαν την κριτική τους στους Σέρβους. Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας, Τζέιμς Απαθουράι, επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει «αποφασιστικά» στη βία στο Κόσοβο, ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τα γεγονότα.

Συνειρμός
Παρότι παραμένει ασαφές ποιος ή τι ακριβώς προκάλεσε τις συγκρούσεις στη Μιτροβίτσα, γεγονός παραμένει ότι οι πράξεις των UNMIK και KFOR προκαλούν έναν τραγικό συνειρμό: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει ότι για όλους τους Σέρβους, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, η 17η Μαρτίου είναι και θα παραμείνει το «σύμβολο» του πογκρόμ του 2004, όταν 19 Σέρβοι δολοφονήθηκαν και πυρπολήθηκαν δεκάδες σερβικά σπίτια.
Κάνε κλικ στο :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου