Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Το περιβάλλον «καίει» τους Ευρωπαίους

20080314 Το περιβάλλον «καίει» τους Ευρωπαίους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
14/3/2008 8:27:03 πμ
Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, με τους Έλληνες να συγκαταλέγονται στους πλέον ευαισθητοποιημένους. Αυτό συνάγεται από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιοποιήθηκε χθες, παράλληλα σχεδόν με την έναρξη στις Βρυξέλλες της εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ένα από τα βασικά θέματα της οποίας αναμένεται ότι θα είναι η συγκεκριμενοποίηση του σχεδίου για περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων από τις 27 χώρες-μέλη.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έρευνα, δύο είναι οι πιο σημαντικές τάσεις που καταγράφονται: Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι απαιτείται πλέον να δοθεί παγκόσμια απάντηση σε ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζει σύνορα, ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με την μεγαλύτερη συνειδητοποίηση από την πλευρά των πολιτών τόσο για τις συνέπειες που έχει η καταστροφή του περιβάλλοντος στην προσωπική τους ζωή όσο και του ρόλου που μπορούν οι ίδιοι να διαδραματίσουν για να την αποτρέψουν.
Εχθρός της φύσης
Θεωρείται σημαντικό ότι, σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει το 2004, οι κλιματικές αλλαγές που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της γης αναδεικνύονται στον νούμερο ένα εχθρό της φύσης, όπως εκτιμούν όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα. Η εικόνα αυτή, μάλιστα, είναι ακόμη πιο έντονη στις μικρές ηλικίες, γεγονός που αναδεικνύει και την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για τους κινδύνους που απειλούν το μέλλον της και προέρχονται από την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι εννιά στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι μεγάλοι ρυπαντές είναι αυτοί που πρέπει να πληρώσουν και το κόστος για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το 37% εκτιμά πως οι αρχές πρέπει να επιβάλουν ακόμη αυστηρότερα πρόστιμα στους παραβάτες (49% των Ελλήνων), ενώ το 75% (88% το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα) δέχεται να αγοράζει προϊόντα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, έστω κι αν αυτά είναι λίγο πιο ακριβά. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι έξι στους δέκα Έλληνες (για την ακρίβεια το 58%) ισχυρίζονται ότι είναι ελάχιστα ή καθόλου ενημερωμένοι για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ποσοστό που είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος βρίσκεται στο 55%, γεγονός που αναδεικνύει το έλλειμμα πληροφόρησης που υπάρχει στη χώρα.

Πληροφορίες
Τέλος, ειδικά για την Ελλάδα, οι πολίτες δηλώνουν πως τις πληροφορίες για το περιβάλλον που θεωρούν έγκυρες τις παίρνουν σε ποσοστό 42% από τις διάφορες οικολογικές οργανώσεις, σε ποσοστό 57% από ειδικούς επιστήμονες, κατά 13% από την τηλεόραση, 11% από τις Ενώσεις Καταναλωτών, 4% από τις εφημερίδες και μόλις κατά 1% από το ραδιόφωνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου