Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Ενεργειακή «εκεχειρία» Ρωσίας-Ουκρανίας

20080314 Ενεργειακή «εκεχειρία» Ρωσίας-Ουκρανίας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
14/3/2008
Του Roman Olearchyk και της Catherine Belton
Gazprom και Ουκρανία κατέληξαν χθες σε συμφωνία για τις προμήθειες φυσικού αερίου, βάζοντας τέλος στη διαμάχη που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Η συμφωνία βγάζει από το προσκήνιο εταιρείες που έπαιζαν τον ρόλο του μεσάζοντα στις συναλλαγές πολλών δισ. δολαρίων μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και προμηθευτών φυσικού αερίου στην κεντρική Ασία -μια σαφής νίκη για την πρωθυπουργό της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο που υπήρξε ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στους ...διαμεσολαβητές. Επιπλέον διατηρεί για φέτος την τιμή αγοράς για το αέριο της κεντρικής Ασίας στα 179,5 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριγιάνοφ δήλωσε ότι το μερίδιο της εταιρείας θα ανέλθει στο 25% στην αγορά της Ουκρανίας, που καταναλώνει 30 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.
Η συμφωνία έπεται μιας διαμάχης στην οποία η Gazprom «πάγωσε» την παροχή φυσικού αερίου στο Κίεβο, εξαιτίας της άρνησής του να επικυρώσει προηγούμενες συμφωνίες για την παροχή φυσικού αερίου αλλά και να καταβάλει χρέος 600 εκατ. δολαρίων. Η Gazprom υποχώρησε ωστόσο όταν η Ουκρανία προειδοποίησε ότι οι περικοπές αυτές θα έχουν επιπτώσεις στα φορτία προς την Ευρώπη. Η Ρωσία καλύπτει το 25% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, κυρίως μέσω Ουκρανίας.
Η διαμάχη επικεντρώθηκε στην άρνηση της Τιμοσένκο να υπογράψει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον Φεβρουάριο ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούστσενκο και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τότε, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία θα περνούν από δύο εταιρείες που ελέγχονται από κοινού από τη Gazprom και τη Naftogaz (το ουκρανικό μονοπώλιο).
Ο Γιούστσενκο πάντως επέκρινε τη συμφωνία, ενώ οι συνομιλίες περιεπλάκησαν από την αντιπαλότητα της Τιμοσένκο με τον Γιούστσενκο, που κατηγορεί την πρωθυπουργό ότι εξωθεί τις σχέσεις με τη Μόσχα στα άκρα. Ο Τάρας Κούζιο, ερευνητής του Ινστιτούτου Μελετών για την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ευρασία, χαρακτήρισε πάντως τη συμφωνία «σημαντική νίκη» για την Τιμοσένκο, την Ουκρανία και την «ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου