Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Προσφυγή-σοκ κατά Ερντογάν και Γκιουλ

20080317 Προσφυγή-σοκ κατά Ερντογάν και Γκιουλ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 17/3/2008

Την απαγόρευση συμμετοχής του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κάθε πολιτική δραστηριότητα, ζήτησε ο εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας Αμπντουραχμάν Γιαλτσινκάγια. Ο Γιαλτσινκάγια κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λόγω της εμπλοκής του σε «δραστηριότητες που αντιβαίνουν στο λαϊκό χαρακτήρα του κράτους».

Η προσφυγή των 162 σελίδων περιλαμβάνει αίτημα απαγόρευσης 71 στελεχών του ΑΚΡ και αποτελεί το τελευταίο χτύπημα της τουρκικής κοσμικής ελίτ εναντίον της κυβέρνησης. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού που δήλωσε ότι «η χθεσινή προσφυγή δεν στοχεύει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αλλά την εθνική βούληση», υπενθυμίζοντας πως στις εκλογές του Ιουλίου του 2007 ψήφισαν το ΑΚΡ 16,5 εκατ. ψηφοφόροι.

Παραβίαση
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, έσπευσε να δηλώσει πως η προσφυγή αποτελεί παραβίαση των αρχών «μίας φυσιολογικής ευρωπαϊκής κοινωνίας» και προσέθεσε ότι «σε μία φυσιολογική ευρωπαϊκή δημοκρατία, τα πολιτικά θέματα συζητιόνται στο Κοινοβούλιο κι αποφασίζονται στις κάλπες κι όχι στις δικαστικές αίθουσες». Εναντίον της προσφυγής τάχθηκαν και οι ΗΠΑ, δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Μαρκ Μπράιζα, που δήλωσε ότι «οι ψηφοφόροι μίλησαν και πως η επιθυμία τους θα πρέπει να γίνει σεβαστή».
Την αντίθεσή της στην πρωτοβουλία του εισαγγελέα εξέφρασε και η Ένωση Βιομηχάνων tusiad.

Κάντε κλικ στο N1035/TOURKIA PROKLHSEIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου