Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Συνεργασία με Αλβανία για Σκοπιανό και Κόσοβο


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2008 07:00

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της αυξημένης κινητικότητας που παρατηρείται γύρω από ζητήματα της περιοχής, όπως εκείνα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου, εντάσσεται η επίσκεψη που πραγματοποιεί αύριο, στα Τίρανα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη- η οποία συναντήθηκε, χθες, στην Αθήνα, με το Σέρβο ομόλογό της Βουκ Γέρεμιτς.

Επισημαίνεται ότι η Αλβανία, η οποία είναι -μαζί με την ΠΓΔΜ- μια από τις τρεις χώρες που αναμένουν «πρόσκληση», στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αποκτά την παρούσα στιγμή ιδιαίτερη σημασία λόγω των εσωτερικών εξελίξεων στην ΠΓΔΜ, αλλά και της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Αναφερόμενη, χθες, στις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών πρόβλεψε μια «εντατικοποίηση των προσπαθειών στις δεκαπέντε μέρες που μένουν μέχρι το Βουκουρέστι».

Η κα Μπακογιάννη δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στις προχθεσινές συνομιλίες - υπό το μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μ. Νίμιτς στη Βιέννη- επανήλθε στο «τραπέζι» η ονομασία «Νέα Μακεδονία» (ή Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας»). Επανέλαβε απλώς ότι η Ελλάδα έχει «μια ξεκαθαρισμένη θέση». Οι «ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και εντός της χώρας, αλλά κυρίως, είναι γνωστές εκτός της χώρας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι συνομιλίες θα επαναληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ενώ σημαντικό ρόλο για την πορεία τους θα παίξουν οι εσωτερικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, καθώς η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα διευκόλυνε έναν συμβιβασμό.

Στο μεταξύ, αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει, αύριο, στα Τίρανα, η υπουργός Εξωτερικών με την αλβανική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και, ειδικότερα, με τον ομόλογό της κ. Μπάσα, θα αποτελέσουν-εκτός από το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ- θέματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική μειονότητα, καθώς και με την ευρωατλαντική πορεία της γειτονικής χώρας.

Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο και με εκπροσώπους της εθνικής ελληνικής μειονότητας, ενώ θα επισκεφτεί το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται τραυματίες από το πρόσφατο δυστύχημα της μεγάλης έκρηξης σε αποθήκη πυρομαχικών.
Κάντε κλικ στο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου