Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

«Σεβασμός στη διαφορετικότητα»

20080314 Εκκλησία στην υπηρεσία της Νέας Τάξεως...

«Σεβασμός στη διαφορετικότητα»

Με μια προοδευτική δήλωση υπέρ του σεβασμού στη διαφορετικότητα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, κατέδειξε και πάλι την αλλαγή σελίδας στην Εκκλησία.
Ο κ. Ιερώνυμος, με μια προσεκτική, ταυτόχρονα όμως «ανοιχτή» για τα εκκλησιαστικά δεδομένα, τοποθέτηση, ξεκαθάρισε αφενός τη θέση της Εκκλησίας για τις κυοφορούμενες αλλαγές από το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει το πλήρωμά της, ωστόσο ανέδειξε και τον σεβασμό στις προσωπικές επιλογές.
Να σημειωθεί ότι η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) έχει ζητήσει την επέκταση ισχύος της ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη με αίτημα την ίση μεταχείριση.
Ο κ. Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα μέλη της Εκκλησίας, ότι «τα όρια είναι περιορισμένα και στο θέμα αυτό η Εκκλησία δεν έχει δυνατότητα ούτε εκπτώσεων ούτε παρεκκλίσεων», ωστόσο προσέθεσε σε δεύτερο χρόνο ότι «δεν μπορεί να ελέγχει με αναγκαστικούς τρόπους, με αστυνομικά μέτρα» την επιλογή «ορισμένων ανθρώπων που έχουν ορισμένα προβλήματα να ρυθμίσουν με τον δικό τους τρόπο τη ζωή τους», δήλωση η οποία θεωρήθηκε αρκούντως ριζοσπαστική και ανοιχτή σε ερμηνείες.
Ταυτόχρονα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μίλησε και για την ανάγκη περίσκεψης στις κινήσεις από πλευράς πολιτείας. Ζήτησε, μάλιστα, να «ανιχνευθούν» οι προθέσεις της κοινής γνώμης, «ώστε ανάλογη να είναι και η ευθύνη εκείνων οι οποίοι θα αποφασίζουν».
Στη ΔΙΣ Ακόμη, στο πνεύμα της συνοδικότητας, στο οποίο έως τώρα δείχνει να κινείται, είπε ότι θα το θέσει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο -που συνέρχεται την επόμενη εβδομάδα- για να συζητηθεί.
«Ο κύριος υπουργός μού έδωσε απλώς μερικές σκέψεις...θα τις θέσω ενημερωτικά στη ΔΙΣ, θα ακουστούν απόψεις και πιστεύω ότι μετά θα ακολουθήσουν αρκετές συζητήσεις με την πολιτεία», σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Ιερώνυμος.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι σημείωναν ότι οι θέσεις του νέου Προκαθημένου παρουσιάζονται διαφοροποιημένες από τις θέσεις περί «αμαρτίας διακεκηρυγμένης» και«κουσουριού», οι οποίες είχαν διατυπωθεί από τον προκάτοχό του Μακαριστό Χριστόδουλο, αναφορικά με την ομοφυλοφιλία.
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Χατζηγάκης έκανε λόγο για «ορισμένες τακτοποιήσεις που οι σύγχρονες ανάγκες επιβάλλουν στις σημερινές κοινωνίες... θα προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά και με σύνεση».
Ερωτηθείς για τον φημολογούμενο πρώτο στην Ελλάδα γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, για τον οποίο υπήρξαν πληροφορίες ότι θα γίνει στον Δήμο Καισαριανής, ο κ. Χατζηγάκης απάντησε: «Η πολιτεία δεν δέχεται τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, επομένως δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης».
Αργότερα, ο κ. Χατζηγάκης σε άλλες δηλώσεις του χαρακτήρισε τον κ. Ιερώνυμο «ανοιχτό μυαλό, συνετό και με σοφία άνθρωπο», ενώ είπε ότι δεν θίγεται ο θεσμός της οικογένειας από το Σύμφωνο.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο βοηθάει τον πλέον αδύνατο που είναι συνήθως η γυναίκα και τα παιδιά με ρυθμίσεις συνταξιοδοτικές και κληρονομικές.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου