Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Ανηλεής «βομβαρδισμός» σε περίχωρα των Τιράνων

20080317 Ανηλεής «βομβαρδισμός» σε περίχωρα των Τιράνων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 17/3/2008
Εννιά νεκροί και πάνω από 245 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους σοβαρά, καθώς και μεγάλες σε έκταση υλικές καταστροφές, ήταν μέχρι χθες το απόγευμα ο απολογισμός της τρομακτικής έκρηξης που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε στρατόπεδο της Αλβανίας, το οποίο λειτουργούσε ως αποθήκη πυρομαχικών και βρίσκεται 15-20 περίπου χιλιόμετρα έξω από τα Τίρανα.
Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς αναφέρονται πολλοί αγνοούμενοι, ενώ οι αρχές και τα συνεργεία διάσωσης δεν μπορούσαν να πλησιάσουν εύκολα το στρατόπεδο, καθώς οι εκρήξεις συνεχίζονταν.
Οι πληροφορίες σημειώνουν ότι δεκάδες εργαζόμενοι (για 110 μίλησε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης) βρίσκονταν εντός του στρατοπέδου κατά τη μεγάλη έκρηξη, η τύχη των περισσοτέρων εκ των οποίων παραμένει άγνωστη.

Κρατήρες 20 μέτρων
Στην περιοχή, όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες και μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, έχουν δημιουργηθεί αρκετοί κρατήρες, αρκετοί από τους οποίους έχουν διάμετρο που φτάνει μέχρι τα 50 μέτρα και βάθος 20!
Ορισμένες δε αναφορές θέλουν τη μεγάλη έκρηξη να ακούστηκε μέχρι και τα Σκόπια, πρωτεύουσα της γειτονικής ΠΓΔΜ, δηλαδή σε απόσταση 190 χιλιομέτρων, ενώ καταγράφηκε ως σεισμός από το γεωδυναμικό ινστιτούτο του Στρασβούργου!
Οι περισσότεροι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Γκέρντετς, πολλά από τα σπίτια του οποίου έχουν κυριολεκτικά βομβαρδιστεί από το βλήματα που πυροδοτήθηκαν, έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, ενώ μέχρι αργά χθες είχε κλείσει ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τα Τίρανα με το Δυρράχιο και όλες σχεδόν οι τοπικές οδικές αρτηρίες -εξάλλου, πολλοί από τους τραυματίες διέρχονταν την ώρα της μεγάλης έκρηξης από τη γύρω περιοχή με τα αυτοκίνητά τους.
«Είναι μια μεγάλη τραγωδία για εμάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ο οποίος έθεσε αμέσως σε κατάσταση ετοιμότητας τον κρατικό μηχανισμό. «Οι 100.000 περίπου τόνοι πυρομαχικών και όπλων, ηλικίας 40 και 50 ετών, είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματά μας (...). Η χώρα πρέπει να ξεφορτωθεί αυτή την επικίνδυνη κληρονομιά», πρόσθεσε ο Μπερίσα, ο οποίος ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής στην εξέγερση του 1997, στη διάρκεια της οποίας, εκτός των άλλων, είχαν λεηλατηθεί δεκάδες στρατόπεδα και αποθήκες οπλισμού.

Επαφή με ΗΠΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση των Τιράνων βρίσκεται σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το ενδιαφέρον των οποίων είναι άμεσο, για δύο κυρίως λόγους:
Αφενός, επειδή είναι οι ίδιες που είχαν ζητήσει, όπως πιστοποιούν διπλωματικές πηγές, την επιτάχυνση της διαδικασίας καταστροφής των 100.000 περίπου τόνων παλιών πυρομαχικών, σοβιετικής και κινεζικής κατασκευής, ενόψει της πρόσκλησης της Αλβανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Απριλίου στο Βουκουρέστι.
Αφετέρου, επειδή στο στρατόπεδο φέρονται να εργάζονταν αδιευκρίνιστος αριθμός Αμερικανών πυροτεχνουργών, για την τύχη των οποίων εκφράζονται επίσης φόβοι.
Πάντως, σε ανακοίνωσή του, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι «δεν γνωρίζουμε τίποτε για νεκρούς ή τραυματίες Αμερικανούς πολίτες ή στρατιωτικούς».

Άμεση ελληνική βοήθεια
Το βράδυ του Σαββάτου, λίγες μόλις ώρες μετά την τραγωδία, αεροσκάφος C-130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώθηκε στα Τίρανα, μεταφέροντας ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς και νοσηλευτές, φιάλες αίματος και παραγώγων, καθώς και συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Με το ίδιο αεροσκάφος, μετά από συνεννόηση του Κ. Καραμανλή και του Δ. Αβραμόπουλου, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης 5 σοβαρά τραυματίες, οι οποίοι και νοσηλεύονται. Η Αθήνα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση της Αλβανίας και το ΕΚΕΠΥ προγραμματίζει νέα αποστολή βοήθειας, εφόσον κριθεί αναγκαίο και ζητηθεί. Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη επικοινώνησε με τον ομόλογό της Λουλζίμ Μπάσα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Ελλάδας και την πρόθεσή της να συνδράμει τη γειτονική χώρα με όσα μέσα χρειαστούν.
Κάντε κλικ στο N1035/ALBANIA & ALBANIANS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου