Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Στη Βιέννη ο νέος γύρος για τα Σκόπια

20080317 Στη Βιέννη ο νέος γύρος για τα Σκόπια

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008 07:00








Ο Ελληνας διαπραγματευτής κ. Αδ. Βασιλάκης.
ΝΕΟΣ γύρος διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εν όψει και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σήμερα στη Βιέννη. Στις συνομιλίες αυτές, οι οποίες ενδέχεται να είναι οι τελευταίες με αυτή τη σύνθεση, λαμβάνουν μέρος οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, πρεσβευτές Αδ. Βασιλάκης και Ν. Ντιμιτρόφ, υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, παρά την κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα, η αίσθηση που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση είναι πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν θα καταρρεύσει έως τον Απρίλιο, αλλά θα μεταβληθεί σε οικουμενική, με την ευθύνη των διαπραγματεύσεων να εξακολουθεί να την έχει ο κ. Γκρούεφσκι. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις τόσο του προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, που έκανε λόγο για «διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», όσο και του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, που μίλησε για «άχρηστη συζήτηση» με την Ελλάδα, δείχνουν ότι τα Σκόπια εμμένουν στις θέσεις τους.
«Υπήρξαν προτάσεις που δεν θίγουν την εθνική μας ταυτότητα, αλλά δίδουν επιπρόσθετη περιγραφή του πολιτεύματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει απορρίψει ακριβώς αυτές τις προτάσεις», είπε ο Τσερβενκόφσκι.
«Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον, με την εμπλοκή του διαμεσολαβητή, αλλά και της Ουάσιγκτον, θα εμφανιστούν νέες δυνατότητες για την διευθέτηση του προβλήματος», τόνισε. Από τις δηλώσεις Τσερβενκόφσκι διαφαίνεται ότι τα Σκόπια εμμένουν σε ονομασίες όπως «Συνταγματική» ή «Λαϊκή» Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ για την ελληνική πλευρά ο γεωγραφικός προσδιορισμός αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου