Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Ακαρπη συνάντηση για το όνομα των Σκοπίων

20080314 Ακαρπη συνάντηση για το όνομα των Σκοπίων
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 07:00
Βρυξέλλες

Όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων στο θέμα της ονομασίας.
ΧΩΡΙΣ καμία σημαντική πρόοδο στο θέμα της ονομασίας, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά από αμερικανική πρωτοβουλία. Όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων στο θέμα της ονομασίας, εν όψει της επόμενης συνάντησης που θα γίνει στις 17 Μαρτίου στη Βιέννη υπό τον κ. Νίμιτς. «Μου δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβω στον κ. Γκρούεφσκι τη βούληση της χώρας μας να βρούμε το όνομα που θα επιτρέψει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την προώθηση της ευρωατλαντικής πορείας των Σκοπίων», ανέφερε. Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη δεν υπήρξε καμία σημαντική πρόοδος, δεδομένου ότι ο κ. Γκρούεφσκι εμμένει στις θέσεις της χώρας του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία είχε η Ουάσιγκτον, η οποία πρότεινε πριν από 3-4 μέρες στις δυο πλευρές να συναντηθούν και εκείνες το αποδέχθηκαν, ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Βικτόρια Νούλαντ. Από την πλευρά του, ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος στη συνάντηση με την κα Μπακογιάννη.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι μίλησε και με τον κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη δεν υπήρξε κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, αλλά απλώς χαιρετήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη της Συνόδου του ΕΛΚ ο κ. Καραμανλής έστειλε νέο μήνυμα προς τα Σκόπια. Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα των Βαλκανίων, και η σταθερότητα αυτή εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αποφυγή προκλήσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος συμπεριφοράς, ο οποίος απαιτείται από όλες τις χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη, να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή «οικογένεια».
Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου